keresés a weboldalon

Öveges-délután a Ganz-Munkácsyban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Öveges-délután a Ganz-Munkácsyban

2008 december 12 - péntek
A fizika tantárgy népszerűsítése és a kísérletezési kedv növelése érdekében a néhai népszerű fizikus, Öveges József professzor emléke előtt tisztelegve rendeztek immár ötödik alkalommal fizikai kísérleteket felvonultató versenyt általános iskolás korú diákoknak a zalaegerszegi Ganz-Munkácsy Szakközépiskolában.

– Korábban csak saját diákjaink körében tartottuk meg ezt a versenyt, de aztán kiterjesztettük az általános iskolások felé. 6-8. osztályos tanulók neveztek, holott a tárgy tanítása csak hetedikben kezdődik, sajnos nagyon alacsony óraszámban. Pedig a természet dolgait természettudományos jártasság nélkül nehéz megérteni – mondta Lekicsné Hertelendi Nóra tanárnő, a verseny egyik szervezője.

– A fizika népszerűsítését szolgálja ez a bemutató, melyre az idén négy általános iskolából (Petőfi, Öveges ÁMK, Békeligeti, Alsónemesapáti), 14 diák nevezett. Intézményünk azért lehet megfelelő házigazda ehhez, mert kiemelt helyen áll nálunk a fizikaoktatás. A fizika a műszaki szakirányon felvételi tantárgy, a szakmai tárgyak alapozója, a gimnáziumoknál magasabb óraszámban tanítjuk.

Emeltszintű érettségire ad módot, és diákjaink az egyetemen meg is tudják állni a helyüket az itt szerzett tudással. Hozzátette, a bemutatott kísérletek mindig egy-egy apró ötlettel gazdagodnak, így időnként számára is okoznak meglepetést a versenyzők.

A bemutatókat lelkesen figyelte a négytagú zsűri, Kajári Attila igazgatóhelyettessel az élen. Mint elmondta, értékelési szempont volt az előadásmód, a fizikai tartalom, a felhasznált eszközök és az ötletesség. Végül megosztott harmadik, második és első helyezések születtek. A legeredményesebbnek az alsónemesapáti iskola diákjai bizonyultak.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: