keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Elsőként Zalában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elsőként Zalában

2008 december 08 - hétfő
Közvetlen háziorvosi beutalás, időpont-egyeztetés, sokszori sorban állás helyett az eredmények lekérdezése a központi adatbázisból, kevesebb papírmunka és adminisztráció. Dióhéjban ezek a legfontosabb előnyei annak az elektronikus rendszernek, melyet 2009 januárjától léptet életbe a Zala Megyei Kórház. Az országban egyedülálló kezdeményezéssel a háziorvosoknak és természetesen a betegeknek kíván kedvezni a kórház vezetése.

– Régóta készülünk on-line kapcsolat kialakítására a területünkön élő háziorvosokkal. Lehetőségünk azonban csak most nyílt egy nagyteljesítményű szoftver megvásárlására. Az illesztés az elmúlt napokban megtörtént. Most készülünk bemutatni a kollégáknak a rendszerhez való csatlakozás előnyeit – tájékoztatott dr. Csidei Irén főigazgató.

– Melyek ezek?
– Az egyik legfontosabb talán a papírmunka és az adminisztráció csökkenése, ami időt takarít meg mind az orvos, mind a beteg számára. On-line be tudja utalni betegét a háziorvos egy szakrendelésre, ugyanakkor látja azt is a rendszerben, mikorra van szabad időpont a vizsgálat elvégzéséhez. Így nem kell külön bejönnie, vagy betelefonálnia a páciensnek a kartonozóba, hogy időpontot egyeztessen.

A másik nagyon fontos előnye a kapcsolatnak, hogy a háziorvos le tudja kérdezni az általa előírt vizsgálat eredményét, sőt utána tud nézni az előzményeknek, vagy más vizsgálatok kimenetelének is, melyek mind-mind segítik a pontos diagnózis felállítását. Az on-line rendszer pontosan rögzít minden adatot, így nem fordulhat elő, hogy azért késik a vizsgálat, mert a beteg hiányosan kitöltött beutalóval, vagy TAJ-kártya nélkül érkezik a szakrendelésre.

De lehetőség kínálkozik arra is, hogy sürgős esetben riasztást küldjön a háziorvos a kórház felé a beteg érkezéséről. A gyakorlatban mindez úgy valósul meg, hogy egy központi szerveren keresztül csatlakozhatnak a háziorvosok, illetve a rendelőintézetek orvosai a kórházi adatbázishoz – magyarázza a főigazgató.

– Szabályozzuk a hozzáférést?
– Valamennyi háziorvos csak a nála bejelentkezett beteg adataihoz férhet hozzá annak TAJ-száma alapján. Megnézheti diagnosztikai leleteit, laboreredményét, valamennyi beavatkozás kimenetelét, de csak abban az esetben, ha ahhoz a páciens is hozzájárul. Ütköztetnünk kell a rendszert a jelenleg érvényben lévő adminisztrációs jogszabályokkal is. Nagyon sok helyen kell a beteg beleegyezése és aláírása. Ezek formáját most találjuk ki.

Dr. Csidei Iréntől megtudtuk, az elektronikus rendszerhez való csatlakozás nem lesz ingyenes a háziorvosok számára. A működtetés költségeit megosztja a partnerekkel a kórház. Havonta 1000-4000 forintot kell majd fizetnie annak az orvosnak, aki élni kíván az on-line rendszer adta lehetőségekkel. Mindez a zalaegerszegieknek nem jelent pluszköltséget, a város egészségügyi bizottsága ugyanis magára vállalja a fizetnivalót.

(Zala-Lap, F. M.)

Tartalom megosztása: