keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Főzőcskéző betörők

Zalaegerszeg címer
Hírek

Főzőcskéző betörők

2008 december 08 - hétfő
„Tapasztalható a közömbösség terjedése is. Megfigyelhető, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete rosszabb, mint amit a valós helyzet önmagában indokolna. Sokszor jobban rombolja közérzetünket a társadalmi együttélés íratlan normáinak megszegése, a média által közvetített negatív jelenségek, események hatása, mint a konkrét bűncselekmények helyi alakulása.” – olvasható abban a Zalaegerszeg közbiztonságáról, bűnügyi helyzetéről készült tájékoztatóban, melyet Kámán János rendőr ezredes, városi kapitányságvezető készített, és amelyről több órán keresztül vitáztak a képviselők.

A rendőrkapitányság beszámolója leszögezi: a zalai megyeszékhelyen 2007-ben sem történtek a közvéleményt felkavaró bűncselekmény-sorozatok, az összkép továbbra is kedvezőbb az országos átlagnál, a megyeszékhelyek rangsorában pedig kiemelkedően jó. Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, a lopások és betörések száma is. Szintén kevesebb volt tavaly a rablások, a közlekedési bűncselekmények és a gépjárműlopások száma is. Ugyanakkor a csalások száma megháromszorozódott.

Dr. Gyimesi Endre polgármester szerint a nagyvárosok között Zalaegerszeg a legbiztonságosabb városok egyike, ugyanakkor a lakosság észlelése alapján sokasodó gondokat is tapasztalnak a belvárosban és a peremkerületekben is. A legtöbbször azt róják fel, hogy kevesebb a rendőri jelenlét az elvártnál. (A közterületen teljesített órák száma – elsősorban a személyi állomány fogyása és a kiemelten sok rendezvénybiztosítás miatt – 28,4 százalékkal csökkent a rendőrségi tájékoztató szerint.)

Ezt egyébként szinte valamennyi hozzászóló képviselő – Rigó Csaba, Gyutai Csaba, Panácz Antal, Herkliné Ebedli Gyöngyi, Balaicz Zoltán, Kiss Ferenc, Török Zoltán, Zsuppányi Gyula – nehezményezte. Panácz Antal továbbá úgy fogalmazott, a közbiztonsági helyzet összességében nem mutat változást, a Landorhegyen esetenként nagy a rombolás, és változatlanul gondot okoznak a diszkók.

Gyutai Csaba szerint az egyszerű állampolgárnak, amikor az utcájában sorozatos a betörés, a biztonságérzete nem éppen a legjobb. Indokoltnak tartja, hogy a legfontosabb elkövetési típusokra, településrészi lebontásban kapjanak adatokat. Például Andráshidán nem érzi, hogy a város közbiztonsági helyzete olyan nagyszerű lenne, mint ahogy a számok mutatják. A számok azt mutatják, hogy vélhetően a zalaegerszegi rendőröket más feladatokra is elviszik.

Ezért, mint az alpolgármester fogalmazott, adódik a kérdés, hogy egy önkormányzatnak a saját települése szempontjából nem lenne-e jobb az amerikai típusú megoldás, vagyis az önkormányzati rendőrség működése. Sándor Dénes György szerint jó lenne Olába is egy körzeti megbízott. Felhívta a figyelmet, hogy a Hock János út, Platán sor és Ebergény utca kereszteződésében sok a szabálytalanság, a koccanás, ezért az ott lakók aggódnak, és megoldást várnak.

Herkliné Ebedli Gyöngyi a Csácsi-hegyen történt betörésekről beszélt. Mint fogalmazott, többször ugyanabba a pincébe törnek be, céljuk nem csak az, hogy elvigyék, amit ott találnak. Gyakran egészen jól érzik magukat a betörők, órákon keresztül a pincében tartózkodnak, sütnek, főznek, aztán hajnaltájt elmennek.

Úgy látja, a hegyi betörésekkel a rendőrség nem tud mit kezdeni. Nem tartja hatékonynak a körzeti rendőr munkáját sem, e téren úgy érzi, inkább leépülés van. Ismeri a rendőrség problémáját, de az igazi az lenne, ha a körzeti rendőr személyes kapcsolatot tudna kialakítani a városrészben élőkkel, így a munkája is sikeresebb lenne.

Dr. Káldi Dávid azt tudakolta, miért nem működik a Balaton Szálló sarkán lévő kamera, amelyik a Balatoni útra és a Kazinczy térre irányul. Számos vitás esetben, baleset alkalmával segíteni tudna a felvétel. Ha nem működik, semmi értelme sincs a jelenlétének.

Sümegi László is egy pincebetörés anomáliáiról számolt be, amikor a botfaiak sokáig követték az elkövetőket, de nem sikerült rendőri segítséget kapniuk. Szólt arról is, hogy egyre többször fordul elő családi házas övezetben, hogy míg a család nyaralni megy, a házat feltörik, és kirabolják.

Török Zoltán arról számolt be, hogy a közelmúltban, egy nagy köztiszteletben álló zalaegerszegi polgár temetésének ideje alatt kirabolták a lakásást. Többen jelezték neki, hogy nem merik az újságokban megjelentetni a gyászjelentést, mert ez egyben tájékoztatás is az elkövetők felé. Nagyobb figyelmet kellene erre fordítani, hiszen minden bizonnyal a rendőrök ismerik a potenciális betörőket.

Zsuppányi Gyula a Vizslaparkban történtekre hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, a testvérvárosi parkrészben felállított padok és egyéb kiülők közkedveltek a környék lakói körében. Az utóbbi időben éjszakánként különös jelenség hívja fel magára a figyelmet. Főként leányhangok, kiabálások hallatszanak, nem fiúordibálások. De hangoskodás, az keményen van, és a tízemeletes házakból emiatt sok a panasz. Nem tudnak aludni az ott élők. Ezentúl pedig sok a szemét, amit a fiatalok hagynak maguk után. Javasolja, hogy gyakoribb legyen a rendőri ellenőrzés ezen a területen.

Kámán János és a közgyűlésen jelen lévő Tiborcz János megyei rendőrfőkapitány válaszolt az elhangzottakra, elfogadva azt a képviselői kérést, hogy ezentúl negyedévente üljenek le, és településrészenként tekintsék át azokat a jogszabálysértéseket, illetve egyéb anomáliákat, amelyek a lakosság közérzetét zavarják, bosszantják.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: