keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Takarékosan

Zalaegerszeg címer
Hírek

Takarékosan

2008 december 08 - hétfő
A központi költségvetési tervezet négy variációjával találkoztak az országgyűlési képviselők az elmúlt hónapokban. Dr. Gyimesi Endre polgármester szerint az első még optimista volt, a második pesszimista, a harmadik a „nyomor-változat” jelzőt kapta, míg a negyediket, melyet végül elfogadott a parlamenti többség, katasztrofálisnak minősített az önkormányzatok szempontjából.

A jövő évi költségvetési tervezet mintegy 150 milliárd forintot vesz ki az önkormányzatok zsebéből, ami azért is szomorú, mert már a 2007-es és 2008-as esztendőkben is az Állami Számvevőszék figyelmeztette a kormányt, nem célszerű újabb elvonásokat tervezni. Az önkormányzat támogatása az állami költségvetésből mintegy harminchét százalék, ugyanakkor közel hetven százalékban állami feladatokat vállalnak át. Tehát óriási a szakadék a feladatok és a finanszírozás között – fogalmazott dr. Gyimesi Endre.

Hozzátette: az önkormányzatok jelentős része az országban már eladósodott, és ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog. Zalaegerszeg helyzetéről szólva elmondta: – Egy takarékos variációt dolgoztunk ki a költségvetési koncepciónkban. Azt szeretnénk elérni, hogy az önkormányzat továbbra is megtartsa működőképességét, és ne kelljen lemondanunk azokról a fejlesztésekről, melyek a középtávú terveinkben szerepelnek. A városban nincsen a lakosságot terhelő helyi adó, és jövőre sincs szándékunkban ilyent bevezetni.

Az egyetlen, az iparűzési adó, csak a vállalkozásokat érinti. Továbbra is szeretnénk támogatni a kis- és középvállalkozásokat a befektetésösztönző és munkaerő-kölcsönző programjainkkal. A pályázatainkat is elsősorban a munkahelyteremtés szándékával készítjük. A költségvetési koncepcióban ismét terveztünk működési hiányt, ugyanúgy, mint az elmúlt években, de szerencsére, eddig nem éltünk ezzel, és bízom abban, hogy a 2008-as évet is működési hitel felvétele nélkül zárjuk.

Amit már most látunk: az intézmények költségvetése 8-10 százalékkal csökken, mivel a 13. havi bért nem tartalmazza a központi költségvetés, ezt nem kapjuk meg. Hangsúlyozni szeretném, hogy a felújítások egy részét – természetesen rangsorolva – tovább folytatjuk, mely szerepelni fog a város végleges költségvetésében is. Több kisebb beruházást is tervezünk, és egy új indítását, amely egy nagy projekt, a belvárosi rekonstrukció első üteme lesz.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: