keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Elhunyt Török András újságíró

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elhunyt Török András újságíró

2008 november 24 - hétfő
Életének 66. évében hosszantartó, súlyos betegség után november 23-án elhunyt Török András újságíró, lapszerkesztő, Zala megye egyik 2006-os Alkotódíjasa. Az elismerést a kulturális újságírás terén kifejtett hozzáértő munkájáért kapta, melyet nagy szakmai felkészültséggel, alázattal végzett. Nevéhez többek között népművészeti értékek mentése, őrzése és ápolása fűződik.

Szenvedélyes gyűjtő volt. A ZalaEgerszeG városi hetilapban a kitüntetését követően azt mondta: elvarázsolták a tárgyak, a faragások, a népi kerámiák és készítőik világa.

– A hetvenes években még voltak értékes tárgyak, melyeket meg lehetett vásárolni. Ezekben a tárgyakban valami őserő van, készítőik élete meglehetősen kegyetlen volt, nagy kihívásoknak kellett megfelelniük. Közel száz népművészt ismertem meg, akiknek egyéni stílusa szinte sugárzik.

Jó pár kiállítás szervezésében, inspirálásában vettem részt. Úgy éreztem, újra a köztudatba kell hozni, újra fel kell fedezni ezeket a tárgyakat, melyek akkor már évtizedeken keresztül lapultak valahol – fogalmazott otthonában már nagybetegen. (Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: