keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Döntés a közüzemi díjakról

Zalaegerszeg címer
Hírek

Döntés a közüzemi díjakról

2008 november 22 - szombat
Elfogadta a képviselő-testület Zalaegerszeg 2009. évi költségvetési koncepciójának II-es változatát, mintegy 558 millió forint működési hiánnyal számolva. A közgyűlés határozatában leszögezte: a kiadások további csökkenése érdekében felül kell vizsgálni az önként vállalt feladatokat, ugyanakkor törekedni kell a várható bevételek növekedésére is.

A közüzemi díjak emeléséről – személyeskedésektől sem mentes – több órás vita alakult ki. Január elsejétől a lakbérek szociális bérlakás esetében négyzetméterenként 330 forintra, a költségelvű bérlakásoknál 660 forintra emelkedik. A hulladékszállításért közel 23 százalékkal, a víz és csatornadíjakért mintegy 20 százalékkal kell többet fizetni. A helyi tömegközlekedés 10 százalékkal emelkedik, az összvonalas havi bérlet 4900 forint lesz, a buszjegy elővételben 195, míg ha a járművön kerül beszerzésre, úgy 260 forintot kell fizetni érte.

A parkolási díjtételek is átlagosan 10 százalékkal emelkednek, például a kiemelt övezet havi bérlete 7 ezer 469 forint lesz. A számokból is kitűnik, hogy a legnagyobb mértékben a víz és szemétszállítás díja nőtt. Az okokról többen is beszéltek a közgyűlésen. Dr. Gyimesi Endre polgármester, Tombi Lajos alpolgármester, dr. Tóth László a polgári frakció vezetője, Rigó Csaba a gazdasági és Dékány Endre, a műszaki bizottság elnöke is utaltak arra, hogy az önkormányzat a hulladékgazdálkodással és a víz- és csatornamű felújításokkal kapcsolatban európai uniós pályázatot nyújtott be, amiben a közgyűlés egyhangúlag vállalta, hogy a használati díjakat és az amortizációt beépíti a díjakba. Ennek a kötelezettségnek kell eleget tenni, ezért mennek ezek a díjak az infláció fölé.

Elhangzott, a pályázat beadásakor, senki (az ellenzék sem) sem tette szóvá, hogy a működtetés majd mekkora terhet ró a lakosságra. (A közgyűlést követő sajtótájékoztatóján Gyutai Csaba alpolgármester is megjegyezte, olyan szolgáltatások árai emelkedtek az átlagosnál jobban, melyeket uniós projekt érint. Éppen ezért érzi méltánytalannak a szocialisták érvelését. Szólt arról is, hogy az állam a gazdasági válság hatásait, a lakosságon kívül, az önkormányzatokra hárítja a legjobban jövőre.

Ennek ellenére, mint fogalmazott, a nehezedő külső feltételek mellett szeretnék, ha jövőre is működési hitelfelvétel nélkül zárná az évet Zalaegerszeg.) Az ellenzéki álláspontot Devecserné Óvári Ibolya frakcióvezető képviselte, aki elismerte, az ország nehéz gazdasági helyzetben van, szükség is van díjemelésekre, de azok maradjanak „infláció-közeli” helyzetben. A terheket ne csak a lakosság viselje, legyen arányos a teherviselés.

A továbbiakban döntött a közgyűlés arról, hogy 2009-2012 közötti időszakban, a mindenkori költségvetési helyzetnek megfelelően évi 10 millió forint összegű fejlesztései támogatást nyújt a Zala Voltán Zrt.-nek. Döntés született arról is, hogy a Zalaegerszegi és Zala megyei Tourinform és Marketingiroda, alapító tagként rész vesz a Göcsej Szegek Turisztikai Egyesület létrehozásában.

A testület hozzájárul ahhoz, hogy a Hevesi Sándor Színház alapító tagként részt vegyen a Magyar Teátrumi Társaság Egyesület létrehozásában. A zalaegerszegi Millecentenáriumi Közalapítvány szerződést kötött a Göcseji Múzeummal, a Mária Magdolna plébánia északi oldalán lévő Szent Flórián szobor restaurálására. Ezt követően a szobor a múzeum déli, homlokzata elé kerül.

Zárt ülésen született döntés az idei évi Zalaegerszegért díjasokról. Az elismerést Ewa Mankowska krosnoi múzeumigazgató, Fehér József, nyugdíjas iskolaigazgató, a helyi TISZK létrehozója, Izer Nándor mérnök, Mányoki Attila hosszútávúszó, Pálfy László vendéglátós, a város nemzetközi kapcsolataiban végzett munkájáért, dr. Penninger Antal dékán, Molnár Ernő, iskolaigazgató és a Zalaegerszegi Atlétikai Klub kapja. Az elismeréseket a decemberi ünnepi közgyűlésen vehetik át. (Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: