keresés a weboldalon

Szabadalom és türelem

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szabadalom és türelem

2008 november 19 - szerda
Szabadalmaztatás alatt áll Horváth Júlia, az Apáczai ÁMK gimnazistája technikai újítása, mellyel képeket készít. Az egyik ilyen módon alkotott „Kozmosz” című festménye is látható azon a kiállításon, melyet két kortársával közösen mutatnak be az intézmény könyvtárában.

Horváth Júlia, az Ady-iskola rajztagozatán végezte általános iskolai tanulmányait. Gimnazista kora óta azonban autodidakta módon képezi magát tovább. Mint módja, későbbi pályáját is a művészetek közelében képzeli el, szeretne galériát vezetni, ahol bemutatkozhatnak a tehetségek.

Szabadalmaztatás alatt álló technikájáról részleteket egyelőre nem árulhat el, csak hogy két éve pattant ki fejéből festés közben az ötlet, melyet kísérletezések után meg is valósított. Egyébként témaválasztása széleskörű, szívesen használ fel tárgyakat a képeihez. Ez utóbbira példa az ’56-ot ábrázoló alkotás, mely újságcikkeket retusálásával készült.

Kortársa, Németh Ádám türelméről híres, ennek tárgyiasulásai a bemutatott gyufaszál-makettek. Az általa alkotott építmények képzelete szülöttei, melyet tervrajz nélkül, fejből készít, akár több hónapos munkával. Első alkotása egy vár volt, de összeállított már templomot, 2 kilogramm teherbírású, fél méter hosszúságú hidat is.

Most egy újabb (lánc)hídon dolgozik, melynek méteresek lesznek a pillérei, fesztávolsága pedig 2 méter. Mint mondja, ez még elfér a szobájában (de talán ennél nagyobb nyilvánosságot is érdemelne). Júlia és Ádám mellet még Molnár Szimonetta csendéletei láthatók a könyvtári mini tárlaton. (Zala-Lap Kft., B. K.)

Tartalom megosztása: