keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Nehéz helyzetben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nehéz helyzetben

2008 november 10 - hétfő
Az elmúlt időszakban a zalaegerszegi megyei kórháznak sikerült átvészelnie az egészségügyi reform negatív hatásait, pénzügyi egyensúlyát megőrizte. Az elmúlt évet viszonylag stabil gazdasági környezetben zárta – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyen Manninger Jenő, a fenntartó megyei önkormányzat részéről és dr. Csidei Irén főigazgató tartott. Mindez az idei évre már nem mondható el. Ez elsősorban a finanszírozás elégtelen voltának köszönhető.

„Az OEP-kassza maradványát az előzetes ígéretekkel szemben sem kapja meg az ágazat, így kórházunknak is van lejárt szállítói tartozása, jelen pillanatban mintegy 200 millió forint. A jogszabályoknak megfelelően havonta kerül kifizetésre a 13. havi bér időarányos része, ez 178 millió forintot jelent, ennek ellentételezése nem történt meg. Az energia árának emelkedése pedig összességében több mint 100 millió forint kiadást jelentett az intézménynél” – fogalmazott a főigazgató.

Manninger Jenő elmondta: a kórház nehéz gazdasági helyzetben van, még akkor is, ha nincs csődhelyzetben. Éppen ezért minden lehetőséget meg kell vizsgálniuk a jobb, gazdaságosabb működtetésre. Egy orvosi szakértői tanulmány szerint a kórház gazdasági társaságként való működtetése számos előnyt jelentene, de a mai bizonytalan helyzetben ezt a lépést nem lehet megtenni. Nincsen ugyanis kormányzati garancia a 13. havi bérek kifizetésére és a béremelések pénzügyi fedezetére, amely a kórház esetében 2009-ben 250 millió forintot jelent.

„A megyei kórház közintézményként működik tovább. Az önkormányzat, mint fenntartó, felajánlja segítségét a kórház számára, meghitelezve a műszerbeszerzéseket. Egyrészt a röntgenpark digitalizálását segítjük 167 millió forint összegben, másrészt 25 millió forint, értékben a plazmasterilizátor beszerzéséhez járulunk hozzá” – fogalmazott Manninger Jenő.

Tartalom megosztása: