keresés a weboldalon

Szellősebb lesz a liget

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szellősebb lesz a liget

2008 november 10 - hétfő
A Dózsa liget rekonstrukciójának keretében december 31-ig kerül sor a park faállományának javítására, a meglévő növényzet szellősebbé tételére. Mivel a parkban nem sok olyan terület van, melyet ne borítana lombkorona, így a kivágásra kerülő fák pótlása jelen pillanatban nem indokolt.

– Több olyan fa is található itt, amely elöregedett, fagyönggyel fertőzött, a sűrű ültetés miatt szabálytalan lombkoronát alakított ki, vagy éppen visszamaradt a fejlődésben – mondta lapunknak Székely Róbert, a polgármesteri hivatal földművelési és erdőgazdálkodási szakreferense.

– S mivel a Dózsa liget védett terület, így bármilyen itt folyó munkálathoz – legyen az fakivágás vagy -ültetés – a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. Ennek az engedélynek birtokában december 31-ig kell elvégeznünk a hatóság szakemberével leegyeztetett fakivágásokat.

– Milyen fák esnek bele az említett kategóriába?
– Elsősorban a nem őshonos fafajokat vágjuk ki, ezek között találunk tujákat, fenyőket illetve a fagyöngytől igen fertőzött ezüstjuharokat. Az őshonos hazai fafajokat – a korai és a hegyi juharokat – viszont meg kívánjuk menteni, itt csupán a száraz ágakat távolítjuk el, úgynevezett ápoló vágást végzünk.

A természetvédelmi érdekek mellett a liget forgalmára is tekintettel kellett lennünk, a balesetveszélyes helyzetekre megoldást kellett találnunk. Mindent egybevéve a zöldterület mintegy húsz százalékának eltávolításáról van szó, amit ha darabra nézünk, akár soknak is tűnhet. Viszont akad jó néhány olyan, húsz év alatt csak négy-öt centiméter vastagságúra nőtt fa, amelynek itt nincs helye.

– A kivágott fák helyébe kerülnek újak?
– Ültetést – egy-két fa kivételével – nem tervezünk, egyelőre nincs is rá szükség. Hozzáteszem: ha most kellene a telepítésről dönteni, valószínű, hogy a liget esetében más rendezési elv mellett döntenénk, ám jelen helyzetben – a nagy lombkoronás, vastag törzsű fák megmentésével – a város legöregebb parkjának a jellegét meg kívánjuk őrizni. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: