keresés a weboldalon

Megfordulhat még a világ

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megfordulhat még a világ

2008 október 25 - szombat
A Reneszánsz Év keretében a Magyar Fotógráfusok Háza országos pályázatot írt ki camera obscurával, azaz lyukkamerával készített felvételekre. Az általános és középiskolás kategóriában különdíjat nyertek a Landorhegyi Általános Iskola diákjai. Ők a mezőny legfiatalabb résztvevőiként érték el a szép eredményt. Az 50 ezer forintos díj átadására október 20-án, budapesti sajtótájékoztató keretében került sor. A tíz fős, 5 – 8. osztályos tanulók alkotta csapat felkészítője Gedeon Tamás volt.

– A pályázatról a nyár végén értesültünk és sok tervünket az idő rövidsége miatt nem tudtuk megvalósítani. A különdíj nagyon nagy dicséret számunkra, és néhány alkotást a zsűri ezen felül is kiemelt – mondta Gedeon Tamás. – Lyukkamerával egyébként csak a szakköri foglalkozások elején szoktunk foglalkozni, amikor is sorra vesszük a fotógráfia történetét.

Úgy látom a gyerekek szeretnek ezzel a technikával foglalkozni. Óriási élmény, amikor a laborban a vegyszerből előjön egy kép, egy papírdoboz által. Én a szépségét abban látom, hogy lelassítja az időt ez a munka. Nincs az a pörgés, mint egy digitális felvételnél. Ki kell várni az exponálással 3 – 4 percet és majd csak az előhívás után látszik meg, hogy sikerült – e a kép.

Mivel a fényviszonyok miatt korlátozott a felvételek lehetősége, a gyerekeknek jobban át kell gondolniuk, hogy mit és hogyan szeretnének fotózni, ez pedig a kreativitásukat növeli, illetve a korlátlan mélységélesség is sok érdekes lehetőséget kínál. Igazából egy lutri az ilyen felvétel, csak akkor látszódik, hogy jó – e a beállítás, ha bele lehet bújni a dobozba, azaz a lyukkamerába.

Erre nekünk is van egy nagy dobozunk, ebben meg lehet tapasztalni milyen a fordított világ. Budapesten egy autóbuszt alakítottak át camera obscurává és abban utazva a busz falán a fordított táj látszódott. Ez is nagy élmény volt. Egyébként a lyukkamerákat a gyerekek készítik, én a lyuk kialakításában segítek, mert ennek mérete és finomsága meghatározza a képet.

Gedeon Tamás hozzátette, a pályázatra való felkészülés nagy munkával járt, sok energiát emésztett fel, ezért előfordulhat, hogy a közeljövőben egyéb pályázatokon, ahol korábban már sikerrel szerepeltek, nem vesznek részt.

A camera obscura programról a www.maimano.hu oldalon olvashatók további részletek. (Zala-Lap Kft., B. K.)

Tartalom megosztása: