keresés a weboldalon

Stresszről az iskolában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Stresszről az iskolában

2008 október 09 - csütörtök
Az Országos Tini Könyvtári Napok keretében az Apáczai ÁMK gimnazistáinak tartott a stresszről előadást Matyovszky Márta pszichológus. Miközben elhangzott mi a tünetegyüttes kiváltója, megjelenése és kezelési módja, valamint Selye János, a stressz elmélet kidolgozójának mondása, mely szerint a stressz az élet sója, a diákok felsorolást tettek a számukra stresszet okozó szituációkról. Ebből gyorsan kiderült, az iskola, azon belül is bizonyos órák és a dolgozatok járnak élen a kiváltó okok között. Erről kérdeztük röviden a pszichológus véleményét.

– Ebben az életkorban jellemzően az iskolai események a fő stressz helyzetek, főleg a teljesítmény centrikus oktatásban. Aki ettől meg akarja óvni a gyerekét, azt választhat alternatív iskolát, ahol a gyermeki személyiséget jobban figyelembe veszik, nagyobb a tolerancia. Az optimális ez volna, de stresszes helyzetek itt is adódnak.

Tudni kell, hogy stresszmentes élet nincs, ez a fejlődés velejárója, az egész szocializációnk apró stressz helyzetek sorozata. Nem helyeslem a retorziós tanári megnyilvánulásokat, melyek leküzdhetetlen stressz helyzetet teremtenek a diákok számára, de azt sem, ha az élettel járó megpróbáltatásoktól óvjuk a gyerekeket, mert így nem lesznek ellenállók, nem tudják kezelni a változásokat. (Zala-Lap Kft., B. K.)

Tartalom megosztása: