keresés a weboldalon

Kupagyőzelem Győrben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kupagyőzelem Győrben

2008 szeptember 18 - csütörtök
Az ellenfelek nagy meglepetésére két mérkőzésből kétszer is sikerült győztesen elhagynia a ZKK-nak a játékteret, így a csapat hazahozhatta a Széchenyi Kupát.

Vasárnap kora reggel, fél nyolc körül indult a zalai megyeszékhelyről csapatunk Győr irányába. A tervezett 10 órás érkezést szinte percre pontosan sikerült véghezvinni, a ZKK menetrend szerint megérkezett a Széchenyi Egyetemre. Az edzőcsarnokban már javában zajlott a nyitómérkőzés, amelyen az előző idényben a B-csoportos tagság elérésére a végsőkig esélyes hazaiak csatáztak az átlagmagasságban és átlagsúlyban félelmetes székesfehérvári Vass-Nyakas KC gárdájával. A végletekig kiélezett mérkőzésen a fehér mezes vendégek néhány ponttal jobbnak bizonyultak és bejutottak a döntőbe, így az érthetően csalódott Győri KC készülhetett a 3. helyezésért vívandó mérkőzésre.

Zalaegerszegi KK – Albacomp-Compar 78-74 (15-9, 26-16, 23-29, 14-20) Helyszín: Győr, Egyetem tér 1., Edzőcsarnok

Időpont: 2008. szeptember 14. 11:00 Játékvezető: Csontos Attila, Nagy János Nézőszám: 30

Zalaegerszegi KK: ZSIGMOND (5), Rózsás (3), Varga (10), Kántor (4), Bencze (13) Cserék: Pásztor (9/6), HORVÁTH I. (7), Horváth An. (0), Szalai (13/3), Mondl (14), Fábián (0)

Albacomp-Compar: Antal (2), Nagy (5), Veszteri (14/9), SOMOGYFOKI (29), Keller V. (0) Cserék: Balogh (2), Debrődi P. (2), Tápai (1), Kiss (1), Dreifinger (2), Rémai (10), Rapali (6) Edző: Matus Gábor

Az eredmény alakulása: 3.perc.: 3-2, 8.perc.: 10-8, 10.perc.: 15-9, 15.perc.: 30-13 20. perc.: 41-25 25.perc.: 46-35, 28.perc.: 56-47 31.perc.: 68-54 36. perc.: 76-62 39. perc.: 76-70

A Széchenyi Kupa második mérkőzésén a Zalaegerszegi KK az Albacomp-Compar 97 nevű NB II-es gárdával szemben küzdhetett a döntőbejutásért. A Matus Gábor edző által dirigált fiatal csapat az NB I A csoportos Albacomp együttesének U20-as illetve U18-as korosztályainak vegyes csapata. Erőnlétileg és testmagasságban jelentősen a fejér megyeiek felé billent a mérleg nyelve, így érthetően egészpályás zavaró letámadással próbálkoztak már az első másodpercektől a fehér mezesek.

A ZKK tudatosan a cseresorával kezdte a mérkőzést, a terv az ellenfél fárasztása és az egy nap alatt lejátszott két meccsre való rákészülés is volt egyben. Az már tíz perc játék után kiderült, hogy az elképzelés első fele sikeres volt, mivel a rendkívül lelkes zalai ötösfogat keményen állta a sarat, s a negyed végére 6 pontos előnyt szorgoskodott össze. Érdekesség, hogy Zsigmond életkora alapján a másik csapatban is szerepelhetett volna, illetve Kántor és Bencze is csak néhány hónappal volt idősebb az ellenfél utánpótláskorú játékosainál.

A második negyedben aztán jöhetett a sebességváltás, 22-6-os rohammal zárta a csapat a játékrész első hét percét és már 22 ponttal vezetett. A hátralévő három percet elkényelmeskedték a gárda tagjai, de ez kényszerű változtatásoknak is köszönhető volt, mivel Pásztor és Horváth I. buta faultok elkövetése miatt a kispadra kényszerült. A félidei pihenőben 16 pontos előnye tudatában szusszanhatott a piros mezes ZKK.

A harmadik negyedben ismét a cseresor jutott szerephez, s Varga gyors kosarával növelte is az előnyt. A két megilletődött játékvezető – nagy részben Matus edző folyamatos reklamálásai következtében – hosszú perceken keresztül jelentős hazai pályát biztosított az Albacomp gárdájának, valamint tovább tetőzte a bajt, hogy ebben az időszakban a jó felépítésű Somogyfoki tarthatatlan volt (19 pontot és számos lepattanót szerzett a harmadik negyedben az erőcsatár).

Minden nehézség ellenére sikerült 10 pontos előnyt megtartani a záró játékrészig. Szalai és Mondl kosaraival aztán néhány perc alatt ismét 16 pontosra tornázta előnyét a csapat, amelyet az utolsó percekig sikeresen tartott is. A záró három perc az első félideihez hasonlóra, ha lehet még rosszabbra sikerült, így az elkényelmesedő ZKK teljesen magára engedte a védő térfélen rendkívül jól és masszívan védekező fiatalokat, akik ügyesen fel is zárkóztak egészen négy pontig.

A zalai csapat egy színvonalas és kemény védekezéssel tarkított (53 személyi hiba, 62 büntető dobás) mérkőzésen jobb lepattanózásának és gyorsindításos játékainak (a ZKK pontjai kb. 70%-át indításból szerezte) köszönhetően megérdemelten jutott a döntőbe. A harmadik helyezést a hazai Győr viszonylag könnyedén megszerezte a mindössze – ebéddel együtt – egy órányit pihenő és láthatóan fáradt fiatalokkal szemben.

Vass-Nyakas KC Fehérvár – Zalaegerszegi KK 68-86 (9-23, 23-18, 19-24, 17-21) Helyszín: Győr, Egyetem tér 1., Edzőcsarnok Időpont: 2008. szeptember 14. 16:00 Játékvezető: Surányi Gábor, Lantos Márton Nézőszám: 30

Vass-Nyakas KC: LÁNCZOS (20/6), Honhalmi (2), Kutasi (5/3), Szilassy (2), Orbán (6) Cserék: Lakatos (7), Köves (11), Glázer (4), Kiss (8/3), Sági (3) Edző: Berta Zsolt

Zalaegerszegi KK: Horváth An. (3), HORVÁTH I. (19/6), Kántor (1), SZALAI (26/9), MONDL (14) Cserék: PÁSZTOR (13/3), Rózsás (5/3), Varga (0), Bencze (2), Zsigmond (3), Fábián (0)

Az eredmény alakulása: 3.perc.: 0-8, 6.perc.: 2-11, 10.perc.: 6-20, 15.perc.: 21-30 20. perc.: 32-41 25.perc.: 39-51, 28.perc.: 43-58 31.perc.: 51-67 36.perc.: 58-76 39. perc.: 65-82

Az Albacomp fiataljai után egy újabb székesfehérvári együttes következhetett a ZKK számára. Az ellenfélről már a bevezetőben említettük, hogy ránézésre félelmetes paraméterekkel rendelkeznek, így – a két erőcsatárunk távollétében – egyértelmű volt, hogy alacsony szerkezetű és gyors csapattal kell ellenük felvenni a harcot. A kiváló csapatvédekezésnek köszönhetően nagyon jól kezdte a mérkőzést a Zalaegerszegi KK, előbb 8-0-ra, majd 20-4-re meglépett a gárda.

A negyed végén azonban buta hibák következtében néhány másodperc alatt 5 pontot szorgoskodott össze az ellenfél, amely érezhetően meghozta a kedvüket a második negyedhez. Ebben a periódusban megsokszorozódtak a fehérvári centerek alapvonali elzárásai, amit eleinte nem igazán érzett a ZKK védelem, így a bedobók rendre üresből célozhattak, s nem tették meg azt a szívességet, hogy hibázzanak. A félidőre a fehéreknek sikerül további öt ponttal csökkenteniük a hátrányukat, belátható távolságba kerültek.

A harmadik negyed nagy küzdelmet hozott, de már ekkor érződött, hogy a többet cserélő és az egész kupa során több játékosát használó ZKK tovább fogja bírni az ütközetet mind erőnlétileg mind fejben. Szalai bravúrkosarainak köszönhetően ráadásul sikerült tovább növelni az előnyt. Az utolsó tíz percben már csak a különbség nagysága maradt nyitott kérdés, de ismét elmondható, hogy a ZKK eldönthette volna már jóval korábban, a 8. percben a mérkőzést, de már sokadszorra elkényelmesedett a csapat és magára engedte az ellenfelét.

A Széchenyi Kupa remekül szolgálta a csapat felkészülését, jó érzés volt 3-4 hónap után újra labdát fogni a kézben. Az edzések hiányának köszönhetően a támadójáték ezúttal is elég gyengére sikeredett, de a „hírhedt” csapatvédekezés ezúttal is kihzta a gárda tagjait a nehéz helyzetekből. A felkészülés folytatódik tovább, valamint pénteken már indul is a városi bajnokság, ahol a nyitómérkőzésen az Adrenalin gárdája ellen léphet ismét pályára a bajnoki címvédő.

Tartalom megosztása: