keresés a weboldalon

Esélyt a mindennapoknak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Esélyt a mindennapoknak

2008 szeptember 17 - szerda
Előítélet-mentes befogadás elősegítése a személyes találkozás révén, foglalhatjuk össze az elmúlt vasárnap tartott „Esélyt a mindennapoknak” című rendezvény szándékát. Nos a lehetősséggel, talán a borúsra fordult időjárás miatt kevesebben éltek. Akik viszont ott voltak, nem csalódtak, és jóérzéssel térhettek haza, látva a fogyatékkal élő ifjak és felnőttek színvonalas, szívből jövő kulturális produkcióit.

Az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány ötödik alkalommal hívta életre a rendezvényt, melynek megtartásában Zalaegerszeg közgyűlésének nemzetközi és esélyegyenlőségi bizottsága, a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Társulás, valamint a Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club is közreműködött. Emellett számos vállalkozás is támogatta, és természetesen más segítők. Voltak, akik palacsintát és gulyást készítettek az alkalomra, és bevételüket felajánlották az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány részére.

– Nagyon is el kellene a segítség, ugyanis a boncodföldei otthonházunkat régen kinőttük már. Az épület elavult és szűk, emiatt korszerűsítésre, terápiás helyiségekre, nagyobb lakószobákra és egy nagyobb konyhára lenne szükségünk – mondta el Jakab Mariann, az alapítvány elnöke. – A bővítés és felújítás tervei készen állnak, engedélyekkel bírnak, csak pénzünk nincs, és jelenleg pályázati lehetőség sem a beruházás megvalósítására. Sőt, napi gondjaink vannak, éppen csak fedezni tudjuk a fenntartás költségeit. Minden segítő szándékú cégre és magánemberre számítva, a közeljövőben téglajegyet bocsátunk ki. Ennek bevételéből reméljük a későbbiekben a tervezett bővítés végrehajtását.

Kiss Ferenc országgyűlési képviselő, a nemzetközi és esélyegyenlőségi bizottság elnöke nyitotta meg az Apáczai ÁMK-ban rendezvényt, mely a „Futás az autizmussal élőkért” programmal vette kezdetét. Az elfogadást segítendő kapcsolódott be a Bóbita játszótér az eseménybe, ahol egyebek között ismerkedés a jelbeszéddel, kézműves ház, tájékozódási verseny és a Göcsej Kutyaklub bemutatója várta az érdeklődőket.

Az Apáczai ÁMK színpadán egymást követték a megye fogyatékos-intézményeinek művészeti csoportjai, bizonyítva a jelenlévőknek, hogy tagjai is képesek táncolni, énekelni és szavalni, másokat megörvendeztetni színvonalas műsoraikkal. Az igényesre, de egyben meghatóra is sikeredett előadásokat a kiskutasi EGO Alternatív Színpad Egyesület nívós produkciója zárta.

– A most fellépő Vadrózsa tánccsoportunk mellett néptánc és hastánccsoport, valamint énekkar és zenekar is működik intézményükben – árulta el mosolygó „tanítványai” körében Bakos Gerda felkészítő, a magyarszerdahelyi fogyatékosok intézete pölöskefői otthonának telephelyvezetője. – Ők bár halmozottan sérültek, de a tánc szeretete, és hogy megmutassák – ép embertársaiknak is -, mire képesek, különös erőt, lelkesedést nyújt nekik. (Zala-Lap Kft., A. L.)

Tartalom megosztása: