keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Megvan a helyszín

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megvan a helyszín

2008 szeptember 12 - péntek
Évek óta tervezi Zalaegerszeg önkormányzata Németh János keramikusművész alkotásaiból állandó kiállítás rendezését, és keresték ehhez helyszínt. A megfelelő hangulatú teret a Göcseji Múzeum Batthyány utcai déli épületszárnyának pincéjében a volt Mecénás Galéria helyén találták meg. A közel 200 négyzetméteres terület üresen áll, a pinceszint utólagos épületszigetelési munkájával lehetővé válik a kiállítás méltó feltételeinek a megteremtése.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közgyűjteményi főosztálya az idei évben is meghirdette a múzeumi állományvédelmi programját, amely lehetőséget biztosított támogatás, igénylésre épületszigetelési, raktár felújítási feladatok elvégzésére. Ezen a pályázaton 12 millió forintot nyert a Göcseji Múzeum, ez a pénz az önerővel együtt 14,4 millióra egészült ki.

A kiállítás helyiségeinek megfelelő kialakítása, az átalakítás építési engedély köteles. Mivel a múzeum épülete műemlék épület, az engedélyező hatóság a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Az engedélyezési dokumentáció a kiállítási tér, a szükséges vendégforgalmi vizesblokk kialakításáról szól, és a hatóság kiviteli terv szintű dokumentációt kér, ennek a teljes tervezési költsége közel 1,5 millió forint.

Az egerszegi közgyűlés a Göcseji Múzeumban kialakítandó Németh János keramikusművész állandó kiállítása helyszínének kialakítása költségeihez a Göcseji Múzeum részére 13 millió forint, fejlesztési célú támogatást nyújt. A pénzeszköz átadásról az önkormányzat megállapodást köt azzal, hogy a kiállítás működési-üzemeltetési költségek a múzeumot terhelik. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: