keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kezdődik a tanév a főiskolákon

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kezdődik a tanév a főiskolákon

2008 szeptember 04 - csütörtök
Az idei évben tovább csökkent a felsőoktatási intézményekbe jelentkező fiatalok száma: míg 2006-ban 132 ezer, addig 2008-ban 96 ezer fiatal jelentkezett főiskolára, egyetemre. Közülük a ponthúzás után 82 ezren kezdik meg tanulmányaikat. A felvettek 65 százaléka állami képzésen kezdheti meg tanulmányait, a nappali tagozatosok aránya 69 százalék – hangzott el a zalaegerszegi főiskolák vezetőinek közös sajtótájékoztatóján.

Balaicz Zoltán, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója a helyi kollégiumi helyzetről elmondta: jól állnak a kollégiumi ellátottsággal, a pénzügyi és számviteli főiskolának és a műszaki egyetem gépészmérnöki karának összesen 440, míg az egészségügyi főiskolának 227 kollégiumi férőhelye van. Emellett a városi és megyei önkormányzat 60 férőhellyel rendelkezik a pécsi Szántó Kovács János Kollégiumban.

Dr. Tóth József, a számviteli főiskola intézetigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: stabilizálódni látszik a hallgatói létszám, annak ellenére, hogy csökken a jelentkezők száma. Míg a 2007/2008-as tanévben 1204-en, addig a 2008/2009-es tanévre 807 fiatal jelentkezett. Idén a pótfelvételen 51-en kerültek be az intézménybe, így az idén felvett létszámmal együtt összesen 1117-en folytatják tanulmányaikat az intézményben.

Zsigmond Edit, az egészségügyi főiskola igazgatója szintén arról számolt be, hogy mintegy 30 százalékkal, kevesebb, mindössze 86 hallgató került beiskolázásra. A pótfelvételi ezt a létszámot minimális mértékben, 7 fővel növelte. Így az ápolás és betegellátás alapszak nappali tagozatán 39, egészségügyi szervező alapszak nappali tagozatán 30, az egészségügyi szervező alapszak levelező tagozatán 24 fő kezdi meg tanulmányait. A két meghirdetett szakirányú továbbképzési szakra összesen 42.-en jelentkeztek. A képzési központ így mintegy 530 hallgatóval kezdi meg a 2008/2009-es tanévet.

Dr. Németh Árpád a gépészmérnöki kar zalaegerszegi képzési központjának igazgatója elmondta: 19 fiatal nyert felvételt a főiskolára, ez a szám 30 százalékkal alacsonyabb, mint a múlt évben. Mint fogalmazott, ennek oka a magas pontszám is, ugyanakkor megjegyezte, egyre nagyobb a vállalati igény a főiskolán tanuló fiatalok iránt. Elhangzott továbbá, hogy a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar egerszegi kihelyezett tagozatán 28-an vesznek részt levelező képzésben, androgógia BSc szakon. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: