keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Segíteni a lakáshoz jutást

Zalaegerszeg címer
Hírek

Segíteni a lakáshoz jutást

2008 június 23 - hétfő
Mint köztudott, Zalaegerszegen sok társasház épült az elmúlt idõszakban, és bizony ezekben meglehetõsen sok az eladatlan lakás. Ezek az épületek piaci alapon készültek, magáncégek beruházásában, melyek megvásároltak egy telket, saját forrásból felépítettek egy társasházat, majd általában 240-270 ezer forintos négyzetméteráron kívánták értékesíteni. Ez a telkek árát és az építõanyagok költségét is figyelembe véve reálisnak is tekinthetõ.

Ugyanakkor egy megyei jogú városnak feltétlenül figyelemmel kell kísérnie a jól képzett, ám viszonylag alacsony jövedelemmel rendelkező lakosok és betelepülni szándékozók zalaegerszegi lakáshoz jutását. A szociális juttatások nagy részét ez a réteg jövedelmi viszonyai miatt nem tudja igénybe venni, de lakásvásárláshoz meg nincs elegendõ saját anyagi forrásuk. Ezért nagy részük hosszú időre albérletbe kényszerül. Hogyan lehetne ezen a helyzeten segíteni?

Az egerszegi közgyűlés legutóbbi ülésén foglalkozott a témával, több lehetőséget is megvizsgált, hogyan tudná támogatni a lakásvásárlást. Az egyik lehetőség, hogy önkormányzati területen saját beruházásban egy kivitelező céggel megépítteti a társasházakat. Ehhez az önkormányzatnak magas összegeket kellene hosszú távra befektetni, ami a költségvetés helyzetét alapul véve jelenleg nem biztosítható.

A másik lehetőség, hogy egy cégnek nyújt pénzbeli támogatást, ez azonban pénzügyi-technikai, illetve jogi okokból is aggályos. Van egy harmadik lehetőség is, ezt dolgozták ki részletesebben a szakemberek. Ez arról szól, hogy az önkormányzat ingyenesen felajánl a beruházónak egy kiválasztott területet, pályázat útján. A nyertes pályázó cég felépíti a társasházat, majd értékesítésre kínálja. Mivel a beruházás költsége a telek ára miatt jóval alacsonyabb, vélhetõen nagyobb eséllyel vásárolhatnak a fiatalok lakást.

E konstrukció nem csak a lakást vásárolni kívánóknak jó, hiszen azzal, hogy a befektetők nagyobb eséllyel tudják értékesíteni az általuk megépített lakásokat, számukra is előnyös. Fontos tudni, hogy az ingatlan térítésmentes átadása a vonatkozó európai uniós jogszabályok értelmében állami támogatásnak minõsül, ezért figyelemmel kell lenni arra, hogy az adott pályázónak az előző három évben juttatott valamennyi állami támogatás együttes összege nem haladhatja meg a 200 ezer eurót.

A városfejlesztési és tervezési osztály szakemberei két lehetséges helyszínt javasoltak: az egyik a Pózvai út mellett található, a Felsőerdő utca meghosszabbításánál leválasztható egy hektár nagyságú építési terület, amely jelenleg erdő besorolású. Ebben az esetben az építési telek felkínálásához telekalakítási eljárás lefolytatása szükséges. A másik helyszín a volt zalaegerszegi állatvásártér területe. A lakáskínálat bővülését és az építőipar fejlődését elõsegítendő, piaci alapon is segíteni kívánja a város a lakásépítést.

Erre a célra a Gasparich utcában a Városgazdálkodási Kft. telephelyétõl délnyugatra lenne megfelelő terület, amely közel fekszik a belvároshoz, és az elmúlt idõszakban már épült ott társasház. A közgyûlés mindhárom javaslatot elfogadta. Az első két lehetőségnél olyan döntés született, hogy az ingatlanátruházás során felmerülõ, a forgalmi érték alapján számított áfaösszeget a nyertes pályázó köteles az önkormányzat felé megfizetni. A Gasparich úti, mintegy 3800 négyzetméter nagyságú ingatlan induló vételára pedig négyzetméterenként nettó 20.000 forint. (Zala-Lap kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: