keresés a weboldalon

Áll a vasútépítés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Áll a vasútépítés

2008 június 10 - kedd
A Zalalövõ-Boba közti villamosított vasúti útvonalfejlesztés befejezését – amely része a Moszkva-Velence közötti V. számú vasúti korridornak – 2003-ban Csillag István, akkori gazdasági és közlekedési miniszter eredetileg 2006. év végére ígérte. A projekt 2004-ben Zalaegerszeg számára kedvezõen módosult, hiszen – jelentõs városi támogatás mellett – a beruházás részét képezte a Zalaegerszeg-Andráshida közötti: hét és fél kilométeres szakasz teljes átépítése, a munkálatok során új nyomvonalon létesülõ vasútvonal is.

Ez idõpontban már 2007 év végi befejezésre hangzott el ígéret, mivel az érdemi munkák csak másfél éves késéssel, 2006-ban kezdõdtek el. A többször is módosított határidõ tehát bõven lejárt, ráadásul a munkát félbehagyva a kivitelezõ fõvállalkozó a múlt hónapban levonult a Zalaegerszeg-Andráshida nyomvonal munkaterületérõl. A nagyberuházásoknál szokatlan eljárás súlyát jól jelzi, hogy a beruházás mihamarabbi folytatása érdekében Gyimesi Endre polgármester az Országgyûlésben is felszólalt.

A csaknem 5 milliárd forintba kerülõ beruházás költségvetési forrásból valósul meg, ehhez Zalaegerszeg a GKM-mel és a MÁV-val kötött szerzõdés értelmében 500 millió forinttal járul hozzá. S bár a pénz idõben rendelkezésre állt, a munkálatok elkezdését elõbb egy középnyomású gázvezeték kiváltása hátráltatta, késõbb – elsõsorban a rossz talajviszonyokból eredõen – egyéb mûszaki problémák is jelentkeztek.

A fõvállalkozó Swietelsky, Strabag és Vegyépszer alkotta konzorcium a többletköltséget be is jelentette a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztõ Zrt.-nek (NIF) – amely szervezet tavaly vette át a MÁV-tól a beruházások koordinálását -, ám a félmilliárd forintos igényüknek csak a felét, 250 millió forintot hagyott ez idáig jóvá az Országgyûlés. Ahhoz, hogy a munkálatok folytatódhassanak, szerzõdésmódosításra lenne szükség, ennek viszont még csak az elõkészületei zajlanak.

Az eset kapcsán Gyimesi Endre országgyûlési képviselõ, Zalaegerszeg polgármestere „Miért késik, és mikor fejezõdik be végre a Zalalövõ-Boba vasúti beruházás” címmel interpellációt nyújtott be a miniszterelnöknek. Az aggodalomnak a beruházási határidõ lejártán túl az is alapot adott, hogy a vasúti munkák befejezésétõl nagyban függ a Malom utcai híd átadása is.

Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter válaszában elmondta: a szakhatósági feladatok folyamatban vannak, a költségek biztosításáról szóló kormánydöntésre csak ezt követõen kerülhet sor. A deltavágány befejezése ezzel együtt 2008 õszén várható – mondta a miniszter -, így a forgalomba helyezés 2009 tavaszán megtörténhet.

A költségek növekedésébõl adódó szerzõdésmódosítás folyamatban van, mely hamarosan lezárul – ezt már Fazakas Orsolya, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztõ Zrt. kommunikációs vezetõje mondta lapunknak. Így nem látják akadályát annak – folytatta -, hogy a Malom utcai híd 2008 nyár végén átadásra kerüljön. A Zalaegerszeg-Andráshida közti szakasz átadásának határidejét 2009 elsõ félévére ígérte a NIF.

A szerzõdésmódosítást követõen tehát – várhatóan már ebben a hónapban – folytatódhatnak a munkálatok. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: