keresés a weboldalon

Kiállítás Zala György alkotásaiból

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kiállítás Zala György alkotásaiból

2008 május 24 - szombat
A Zala György születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett „vándorkiállítás” újabb helyszínre, Zalaegerszegre, a Városi Hangverseny-és Kiállítóterem szecessziós terébe érkezett. Hogy 19. századi végi, 20. század eleji hangulatokat, üzeneteket közvetítsen – a művészetek nyelvén.

A millennium szobrászművészének büsztjei, kisplasztikái ritkán mozdulnak ki a Nemzeti Galériából, de ez úttal több város – amelyeknek közük van Zala György műveihez, életéhez – és a galéria összefogásával a rendkívül ritkán látható, értékes anyagból összeállított válogatás útra kelt, és először a szülőhelyen, Lendván tekinthették meg az érdeklődők, a gyönyörű színházterem emeleti részén, április és május folyamán.

A kiállítás megnyitójára katalógus is készült, Zalaegerszeg, Lendva és a megyei közgyűlés támogatásával, amelyben a kiállítás kurátora, a galéria munkatársa, Szatmári Gizella írt tartalmas és értő elemzést az életmű különböző szakaszairól. A szép kiállítású kiadvány jelenleg az egyetlen, amely a művész pályájáról hiteles áttekintést ad.

A kiállításon látható a híres, több díjat nyert ifjúkori mű, a Philoktetes, a Mária és Magdolna szoborkompozíció önállósult darabja, a Magdolna. (Sajnos, az eredeti művet nem sikerült „kimozdítani” a pécsi püspökség eldugott, alagsori folyosójából.) A pályatárs és barát, Benczur Gyula mellszobrát már az érett szobrász formálta, bravúros mintázással. Jókai portréja még az író életében készült; a „modell” több alkalommal elismerően nyilatkozott róla.

Természetesen, nekünk zalaiaknak kedves a kevéssé ismert Deák mellszobor. Ez tulajdonképpen a szegedi Deák-emlékmű előtanulmánya, a robusztus bronz változat ismét szobrászművész kivételes karakterábrázoló tehetségéről tanúskodik. A Szántóvető pedig arra példa, hogy Zala figyelme a „pórnép” verejtékes munkájára is kiterjedt.

A vezérek „kismintás” szobrait később öntötték bronzba, a galériában lévő gipszminták alapján. Érdekes a budai Honvédszobor „kismintája”, annak idején ezt igen nagy példányszámban kiöntve a legkülönbözőbb helyen árusították. A dokumentumok, oklevelek, érmek, kitüntetések, közt is becses darab az a falikárpit, amit 1902-ben a zalai hölgyek készítettek és a szobrászművésznek ajándékoztak. (A Göcseji Múzeum tulajdona.)

A kiállítás Zalaegerszegről a keszthelyi Balatoni Múzeumba „vándorol” tovább, majd augusztus 20-án Pécsett, a Pécsi Kisgalériában lesz újra látható. Az utolsó állomás Arad lesz, az újra felállított Szabadság-emlékmű városa. (Péntek Imre)

Tartalom megosztása: