keresés a weboldalon

Verbunkfesztivál

Zalaegerszeg címer
Hírek

Verbunkfesztivál

2008 május 18 - vasárnap
Az Egerszeg Fesztivál színes programjai közül nem hiányzott a magyar néptánc, népdal színpadra vitele sem. Ez azonban nem merült ki csupán a helyi fellépők műsorában, hanem hagyományosan, immár 11. alkalommal adott otthont a város az országos verbunkfesztiválnak is.

A magyar néptánc hagyomány két fontos férfi tánca a legényes és a verbunk. Mindkettő jellegzetesen a magyar közösségben kialakult tánc. A legényes versenyek minden évben Budapesten zajlanak, a verbunk fesztivál helye viszont a zalai megyeszékhely.

Idén ezen a programon 15 táncos (köztük három helybeli) versengett egymással, ismertette Varga János, a Zala Táncegyüttes művészeti vezetője, a verseny rendezője. Mint elmondta, két részből áll a megmérettetés az öttagú zsűri előtt és mind a kötelező, mind a szabadon választott tánc próbára teszi a táncosok tudását, ritmikai érzéküket, figurativitásukat, erőnlétüket.

Végül a zsűri több helyen is megosztott helyezést hirdetett, így két első helyezettje is lett a megmérettetésnek, Papp András és Varró Huba személyében. A közönségdíjat Nagy Levente nyerte el. A verseny díjazottai gálaműsor keretében újra a közönség elé léptek. A gálán a közönség még az Erdélyi Hagyományőrzőknek és egy klagenfurti együttesnek is tapsolhatott. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: