keresés a weboldalon

Bearanyozták a Tulipánt

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bearanyozták a Tulipánt

2008 április 25 - péntek
Daru és emelő segítségével, a művész, a kivitelező, és megannyi városlakó kíváncsi tekintete előtt, visszakerült a helyére a város jelképe. A Tulipán szobrot 1985-ben, Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 100. évfordulójára készítette Szabolcs Péter szobrászművész.

Az azóta eltelt 23 év bizony nyomot hagyott mind a Pelényi Gyula által tervezett szökőkútón, mind a száz éves évfordulót jelképező tízszirmú tulipánon. Tönkrement a kút vízgépészeti rendszere. Javítását évekig halogatta az önkormányzat, mígnem a tavalyi költségvetésben sikerült forrást biztosítani a rekonstrukcióra. S ha már a kutat szétbontották, a Tulipán szobor is lekerült a helyéről, hogy szakavatott kezek alatt visszanyerje eredeti pompáját.

– Nagyon büszke voltam 1985-ben, hogy elkészíthettem a szobrot a Dísz térre – jegyezte meg Szabolcs Péter, miközben le sem vette szemét a magasba emelt szoborról. – Úgy vettem észre, hogy nagyon megszerették az emberek, az idő vasfoga azonban nyomot hagyott az alkotáson. A víz elkorrodálta a szobrot, nagy része elvízkövesedett. Most sikerült szépen megtisztítanunk, majd arany bevonattal láttuk el.
A Tulipán szobor rekonstrukciójával egy időben szétbontották a szakemberek a szökőkutat. Kiépítettek a mélyben egy szerelőaknát, amely egy későbbi meghibásodás esetén bontás nélküli beavatkozást tesz lehetővé.

Mikor minden elkészült a téren, helyére kerülhetett a szobor is, amely immár aranylóan fénylik a Dísz téren. A Pelényi Építészműhelynek köszönhetően új köntöst kapott a szökőkút környezete is. Padok kerültek a kút köré, a közöttük felállított oszlopokra zöld növényzet fut majd fel, árnyékot biztosítva a megpihenőknek, a négy sarokba pedig virágokat ültetnek. A felújított szökőkutat és benne a Tulipán szobrot a város napi ünnepségsorozat keretében avatják fel. (Zala-Lap Kft., F.M., Z.A.)

Tartalom megosztása: