keresés a weboldalon

Stílusok, ötletek a III. Lakás Design-on

Zalaegerszeg címer
Hírek

Stílusok, ötletek a III. Lakás Design-on

2008 március 30 - vasárnap
Hétvégén nyitotta meg kapuit a III. Lakás Design Kiállítás a Keresztury Dezső ÁMK-ban, és immár az épület előtti téren. A 2006-os első börze óta bővült a kínálat. Nem csak az itt bemutatkozó lakberendezéssel foglalkozó cégek száma nőtt, hanem tartalmi változások is történtek.

Ahogy Szabó Zoltán, a szervező Zline Design Kft. ügyvezetője a megnyitón mondta: minden évben törekednek valami újra. Ezért az idén a művelődési központ előtti tér a kertépítőkre hívta fel a figyelmet. A kiállításon pedig a hagyományos lakberendezéssel, belsőépítészettel foglalkozó vállalkozásokon túl, most először kapott nagyobb hangsúlyt az iparművészet és a képzőművészet. Külön enteriőrt rendeztek be egyedi stílusú ruhákkal, használati tárgyakkal a Moholy-Nagy Művészeti egyetem hallgatói. Bemutatkozott továbbá egy zalaegerszegi fiatal képzőművészekből álló csoport, plafonra állítva Kiss Ágnes Katinka festőművész képeit. A szervezők úgy érzik, hogy a tárlat résztvevői évről-évre több figyelmet fordítanak standjaik berendezésére, így a Lakás Design Kiállítás színvonala nő.

Osztozott ezzel a megállapítással dr. Gyimesi Endre polgármester is, aki a rendezvényt megnyitva örömtelinek nevezte, hogy a két évvel ezelőtti kezdeményezés „kinőtte magát”, s immár több mint negyven, zömében helyi, vagy környékbeli vállalkozás mutatkozhatott be. S hogy az eseménynek híre ment, mi sem jelzi jobban, minthogy idén Budapestről is érkeztek cégek a háromnapos programra. „Ha ez így megy tovább, a jövő évi lakás kiállítás miatt bővíteni kell a Keresztury ÁMK épületét” – jegyezte meg a polgármester.

Hozzátéve, hogy a börzén tényleg képviselteti magát az építészettel, lakáskultúrával, iparművészettel foglalkozó vállalkozások színe-java. A szakemberek segítenek abban, hogy az általunk megálmodott otthont hogyan lehet még praktikusabbá, ötletesebbé, stílusosabbá tenni. Hiszen mindenkinek szüksége van egy olyan biztos helyre, ahol igazán „Otthon” érzi magát, történjen bármi a külvilágban.

De mit is jelent az, hogy „dizájn”? Tette fel a kérdést Krebsz Zsuzsanna, a 2004-es és 2007-es esztendő Év Lakberendezője, a Lakberendezők Országos Szövetségének tagja. A lexikon szerint iparművészeti formatervezést, vagyis a tárgyak összhangba hozatalát az emberi környezettel. Mindezeken túl pedig a legújabb formák, stílusok és trendek bemutatását. A lakberendezésben ma már végtelen lehetőségek vannak, s egy jó lakberendező olyan, mint a jó pap: holtig tanul. A szakmában nincs megállás. A formák, stílusok, anyagok változnak, eltűnnek, majd feltűnnek megint.

 

A mostani kiállításon például hódított a piros és a fekete-fehér- legyen szó akár fürdőszobabútorról, akár konyháról, vagy hálóról. A minimál még mindig nyerő, ám emellett a klasszikus formák, stílbútorok is egyre keresettebbek. A bőrből készült garnitúrák éppolyan hangsúlyosak voltak, mint a fabútorok. A zöld felületek, gondosan megtervezett növény-díszek manapság nagy szerepet kapnak a ház körül és a belső térben is.

Nem elhanyagolható kérdés a multimédiás eszközök formája, és helye sem a nappalikban. Ezért a kiállításra belépőt mindjárt egy – a képzőművész csoport által készített – óriási televízió fogadta. Mely egyúttal projektorként is funkcionált, hiszen a szintén általuk készített műsort a mögötte elhelyezett laptop „szolgáltatta”. A kiállítást idén a fény is uralta; bemutatásra kerültek ugyanis a legújabb világítástechnikai trendek. (Zala-Lap Kft., P.P.)

Tartalom megosztása: