keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A GESZ ellen szavaztak

Zalaegerszeg címer
Hírek

A GESZ ellen szavaztak

2008 március 17 - hétfő
Már több alkalommal került az egerszegi közgyűlés elé a GESZ (a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet) létrehozása. Legutóbb ősszel tárgyaltak a gazdasági és üzemeltetési feladatok lehetséges központosításáról, majd az intézményvezetők bevonásával elkészült az a javaslat, ami a múlt héten került a testület elé.

A közgyűlés végül úgy döntött, hogy az idei évi többletköltséget, ami a szervezet felállításához kellett volna, nem tudja biztosítani. Ugyanakkor a költségvetés működési hiányára tekintettel, az elvárt intézményi működési megtakarítást a közös gazdasági szervezet létrehozása nélkül is biztosítani szükséges. E megállapítás szerint a város, oktatási, kulturális és egészségügyi intézményeinél csökkenti az önkormányzati támogatást, intézményi szinten összesen 121,7 millió forinttal, vagyis ennyit kell megtakarítaniuk az önkormányzati intézményeknek.

Ez az általános iskolák vonatkozásában 31,3 milliót, a középiskolák és kollégiumok esetében 59,5 milliót jelent, míg az egyéb intézményeknél 30,8 millió forint az elvonás. A közgyűlés arról is döntött, hogy a gazdasági szempontok figyelembevételével meg kell vizsgálni az oktatási intézmények szakmai tevékenységét és strukturális átalakításának lehetőségét.  

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Gyutai Csaba alpolgármester a testületi döntések közül kiemelte: az önkormányzat 2008-ban a helyi tömegközlekedés ellátásához 40 millió forint, támogatással járul hozzá. A közösségi közlekedési infrastrukturális fejlesztésre, – a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által – kiírt pályázaton részt vesz a város, biztosítja a szükséges, mintegy 8 millió forint önrészt. Sikeres pályázat esetén autóbuszöblök építésére nyílik lehetőség Zalaegerszegen. (Zala-Lap Kft., )

Tartalom megosztása: