keresés a weboldalon

A „nagybetűs” tanár

Zalaegerszeg címer
Hírek

A „nagybetűs” tanár

2008 február 29 - péntek
Az első vidéki számítástechnika oktatás bevezetője, a zalaegerszegi és a dunántúli közigazgatási felsőfokú képzés meghatározó szereplője, a pénzügyi és számviteli főiskola első igazgatója, a poroszos rendszerben is emberséges tanár, igaz barát, korrekt kolléga. 80. születésnapja alkalmából köszöntötték dr. Tóth Endrét egykori tanítványai és munkatársai bensőséges ünnepség keretében az említett főiskola épületében.

Az országosan is ismert és elismert pedagógus 55 éve kötődik városunkhoz. 40 éves tanári pályájának egyharmadát (1953-1971) a Csány Közgazdasági Szakközépiskolában (akkoriban technikum) töltötte tanárként, igazgatóhelyettesként, illetve az intézmény igazgatójaként. Ezen időszak alatt költözött az iskola a régi Ady utcai épületből, a mai helyére, majd néhány év múlva új szárnnyal és tornateremmel bővült.

Tanítványai számos tanulmányi versenyen való sikeres szerepléssel növelték az intézmény és a város országos hírnevét. Ezt tovább tetézte a főiskolai képzés létrehozása és azoknak a stabil alapoknak a lerakása, melyre azóta is bizton építeni lehet.

Dr. Tóth Endre volt a főiskola első igazgatója, ahogy ő mondja mindenese, gondnoka, hiszen a tanítás mellett mindenféle problémát orvosolni kellett, ami egy nem bejáratott intézménynél csak adódhat. Ebben a munkában partnerei voltak első főiskolai tanítványai, akik ma a pénzszektor jeles szakembereiként emlékeznek a különleges diákévekre. 10 éves direktorság után, nyugdíjba vonulásáig (1992) a Közgazdaságtan Tanszéki Osztály vezetőjeként ténykedett.

A félhivatalos születésnapi ünnepségen köszöntőt mondott többek között dr. Tóth József, a BGF PSZFK Zalaegerszegi Intézetének jelenlegi igazgatója, Sándorné dr. Kriszt Éva, a BGF rektora az intézmény, dr. Gyimesi Endre polgármester a város lakói, Molnár Ernő, a Csány-szakközépiskola kollektívája és dr. Gresa István, az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese, az öregdiákok nevében. Ez utóbb említett intézmény vezetősége Fáy András-díjjal köszönte meg dr. Tóth Endrének azt a sok jeles pénzügyi szakembert, akik a zalaegerszegi főiskolán szerezték alapos tudásukat.

Az ünnepség további része személyes élmények felelevenítésével telt. Az öregdiákok elmondták, nagybetűs tanárt, barátot, példaképet, szaktekintélyt és szeretett személyt jelent számukra egykori pedagógusuk, dr. Tóth Endre. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: