keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Interneten a várólista

Zalaegerszeg címer
Hírek

Interneten a várólista

2008 február 11 - hétfő
Múlt hét pénteken felkerült az internetre a zalaegerszegi megyei kórház fekvőbeteg várólistája. A műtétre váró betegek sorrendjét a www.zmkorhaz.hu honlapon a várólista menüpont alatt találhatják meg az érdeklődők.

Az oldalon osztályonkénti – általános sebészet, fül-orr-gége osztály, kardiológia, ortopédia, szülészet-nőgyógyászat, urológia – bontásban követhetik nyomon a betegek, hogy a számukra előírt beavatkozás elvégzése mikor esedékes. Az osztály és a beavatkozás típusának kiválasztását követően jelenik meg a lista, amelyen a felkerülés sorrendjében olvashatók a betegazonosítók. A műtétre várók természetesen nem név szerint, hanem egy hatjegyű azonosítóval szerepelnek a listán.

– A január 23-án megjelent rendelet február 1-jétől minden kórház számára kötelezővé tette a nyilvános várólista vezetését hat szakmát érintően. Intézetünk február 8-án tette közzé a várólistákat internetes honlapján – tájékoztat dr. Csidei Irén főigazgató. – Nem volt egyszerű a feladat. Bár korábban is több osztály vezetett előjegyzési listát, nem központiak voltak azok. Végre kellett hajtanunk egy komoly informatikai fejlesztést, ami lehetővé teszi immár, hogy bármely helyről – szakrendelés, ambulancia, osztály – hozzáférhető legyen a várólista. Az egyes osztályokon vezetett előjegyzési listákat át kellett tennünk a megadott várólista formátumba.

A listán egyelőre a napjainkig előjegyzett betegek szerepelnek. A február 15-ét követően előjegyzett betegek azonban már automatikusan erre a várólistára kerülnek. Onnantól él a rendszer. Február 15-étől minden műtétre váró beteg kap egy azonosítót – zárt borítékban – rajta egy számmal, ami nem tartalmaz személyes adatot, emellett feltüntetjük az előjegyzés időpontját, a beavatkozás időpontját és a diagnózist. A várólistákat következő hónap 15-éig jelentenünk kell az egészségbiztosítási felügyelet felé. 

A nyilvános várólista lényege, hogy senki nem nyúlhat bele az előjegyzésekbe, vagyis az orvos rokona, ismerőse, barátja sem kerülhet előbb sorra, mint más. Az első üres időpontnál későbbre kérhető műtét, előbbre azonban semmiképp.
Ami az egyes műtétekre való várakozási időt illeti, országos viszonylatban jó helyen áll Zalaegerszeg. Jelenleg a legtöbbet – 6-8 hónapot – a nagyízületi protézisműtétekre kell várni a megyei kórházban.

– Sok tényező befolyásolja a várakozási idők hosszát. Függ egyrészt a műtétet végző szakemberek számától, az altatóorvosok számától, a műtői személyzet nagyságától, függ a műtéti óráktól, de nélkülözhetetlen feltétele a műtét elvégzésének például a szükséges protézis megléte is – tudtuk meg a főigazgatótól. 

Nyilvános várólistával rendelkezik tehát a kórház, az ugyancsak előírt betegfogadási listának azonban még nem tettek eleget. A betegfogadási listára minden, az intézményben megjelenő beteget fel kell venni, akár van előjegyzése, akár nem.

– Az úgynevezett betegfogadási lista vezetése azért bonyolultabb, mint a várólista, mert naponta mintegy ezer beteg fordul meg intézményünkben, értem ezalatt a fekvőbeteg részleget és a szakrendeléseket egyaránt. Szakrendelésenként kell vezetni a listát, és a beavatkozás napjánál fel kell tüntetni, hogy előjegyzéssel érkezett-e a beteg, vagy akut ellátásban vesz részt. Nagyon bonyolult adminisztrációt követel mindez, nem beszélve az újabb költséges szoftverfejlesztésről – szögezi le dr. Csidei Irén.

A betegfogadási listáról is minden következő hónap 15-éig jelentést kell küldeniük a kórházaknak a felügyelet felé oly módon, hogy a betegek neveit kódszámra fordítják le. Annyit sikerült elérniük az érdekképviseleteknek, hogy az első jelentési kötelezettség ne március, hanem április 15-e legyen. Addig a megyei kórház vezetésének is van ideje az új rendszerre való felkészülésre. Amennyiben az új jelentési kötelezettséget sem tudja tartani egy kórház, finanszírozási megvonásra számíthat. (Zala-Lap Kft., F.M.)

Tartalom megosztása: