keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Autóipari beruházás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Autóipari beruházás

2008 január 30 - szerda
„Jelentős autóipari beruházás indulhat a Nyugat-Dunántúlon” – adta hírül november végén több szlovéniai és magyar gazdasági lap és internetes portál. A kanadai Magna International autóalkatrész-beszállító konszern keres már több mint egy éve helyszínt közel európai központjához, Grazhoz. Hogy a magyar beruházás végül hol valósulhat meg, még nem tudni. Annyi viszont biztos, hogy a gazdasági lapok elemző írásai szerint Zalaegerszeg is az egyik lehetséges helyszín lehet.

Zalaegerszeg polgármestere, dr. Gyimesi Endre érdeklődésünkre elmondta: valóban folynak tárgyalások egy autóipari beruházásról.

– Számunkra megtisztelő, hogy már egy éve az egyik legnagyobb külföldi cég – több mint tíz magyarországi város mellett – Zalaegerszeget is számításba veszi. A helyszínek száma az elmúlt hónapokban fokozatosan csökkent, a cég szűkítette a telephelyek számát. Hivatalosan úgy tudom, három város, egy szlovéniai és két nyugat-dunántúli van versenyben, ugyanakkor meg nem erősített hírek szerint ez a szám már kettőre csökkent a közelmúltban.

Zalaegerszeg északi ipari parkja még versenyben van. Eredetileg úgy volt, hogy december végén dönt a kanadai cég a végleges helyszínről, de mivel megnyertek egy jelentős nemzetközi pályázatot a múlt év végén, megvárják ennek a szerződéskötését, és csak ezután véglegesítik a magyarországi helyszínt. Amennyiben mi lennénk a nyertesek, egy háromütemű beruházás valósulhatna meg, melynek az összköltsége elérné a 300 millió eurót – fogalmazott dr. Gyimesi Endre és hozzátette: – A végleges döntésnél abból a szempontból hátrányban vagyunk, hogy a másik helyszínen osztrák tulajdonban lévő ipari parkot ajánlanak a befektetőnek. De bízunk abban, hogy a magyar állam a magyar helyszínt részesíti előnybe. Egyébként az összes paraméterben jobbak vagyunk, ezért reménykedünk. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: