keresés a weboldalon

Zalaegerszegi siker az országos hegedűversenyen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zalaegerszegi siker az országos hegedűversenyen

2007 december 06 - csütörtök
Zalaegerszegi siker született a közelmúltban Szombathelyen megrendezett XII. Koncz János Országos Hegedűversenyen. Nauratyill Eszter, a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulója első helyet szerzett a második korcsoportban. Felkészítő tanára, Farsang Lászlóné sem tért haza üres kézzel Szombathelyről, ő kapta a felkészítők különdíját.

– Több alkalommal vettek már részt növendékeink az országos hegedűversenyen. Büszkélkedhetünk különdíjjal, Eszter hozott már harmadik helyezést a versenyről, mostani teljesítménye azonban minden korábbi eredményt felülmúl – mondja büszkén Győrffyné Könczöl Tímea, a zeneiskola igazgatója. – Ezúttal is magas volt a színvonal, Eszter azonban nem talált legyőzőre. Nagyon büszkék vagyunk rá, akár csak felkészítő tanárára, és a zongorakísérőre, Hász Melittára. És itt kell köszönetet mondanom Eszter családjának is, hiszen az ő segítségük, támogatásuk nélkül nem tudnánk eredményeket produkálni.

– Három korcsoportban rendezték meg a versenyt – veszi át a szót Farsang Lászlóné. – Az első korcsoportba 10 éves korukig nevezhetnek a gyerekek, a második korcsoport a 11-12 éves korúakat foglalja magába, míg a 13-14 éves diákok a harmadik korcsoportban indulhatnak. A színvonal rendkívül magas volt. Olyan produkciókat hallhattunk, melyeket a felnőttek is megirigyelhetnek.

– A többieket hallgatva, gondolta volna, hogy Eszter hozza el az első helyet?
– Megelőzte az országos versenyt egy területi válogató, ahol ugyancsak nagyon szépen szerepelt Eszter. Majd jött az országos megmérettetésen az elődöntő, ahol 17 gyerek közül a 8 továbbjutó egyike volt. Amikor eljátszotta a választott darabot a vasárnapi döntőben, a szívem mélyén éreztem, hogy nagyon jó volt. Nem hallottam mindenkit a korcsoportból, így engem is meglepetésként ért az első hely.

Míg a versenyen rögzített videofelvételt nézzük Eszter elárulja, hogy 6 éves kora óta hegedül. Ezúttal Paganinivel és egy Bériot-darabbal kápráztatta el a közönséget és a zsűrit egyaránt.
– Nem én vagyok az egyedüli, aki zenél a családban – számol be Eszter. – Nővérem zongorán játszik, apukám klarinétozik és furulyázik, a nagymamám pedig szintén hegedül. Az ő biztatására választottam én is ezt a hangszert. 

Zongorakísérőjével, Hász Melittával szeptember óta készült Nauratyill Eszter az országos hegedűversenyre. Pihenésre egy darabig még nem jut ideje, hiszen indulnak lassan a megyei, és regionális versenyek. Legközelebb január végén Siófokon mutatja be tudását a zalaegerszegi kislány. (Zala-Lap Kft., F.M., Z.A.)

Tartalom megosztása: