keresés a weboldalon

Zrínyis diák az Európai Ifjúsági Parlamentben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zrínyis diák az Európai Ifjúsági Parlamentben

2007 december 05 - szerda
A budapesti Európai Ifjúsági Parlament ülésén vett részt Parrag Zsolt, a Zrínyi gimnázium végzőse. Az említett testületet 1987-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a fiatalok elmondhassák véleményüket, beleszólásuk legyen a kontinens jövőjébe. A magyar ifjakat próba fórumnak vetették alá, arra nézve, hogy mennyire tájékozottak az uniót érintő ügyekben. Ebbe a munkába kapcsolódott 54 társával együtt Zsolt is.

– Hogyan kerülnt a parlamentbe?
– A Mathias Corvinus Alapítvány középiskolai programjában veszek részt és innét kaptam az értesítést, hogy pályázni lehet képviselőségre -mondja (A Collégium a középiskolai és egyetemi oktatás kiegészítőjeként nyújt magas színvonalú képzést a kiemelkedően tehetséges diákoknak. A középiskolás program ingyenes internetes tanulást tesz lehetővé, mely révén a történelem és társadalomtudományi ismeretek bővíthetők).

– Hogyan kellett pályázni erre a lehetőségre?
– Angol nyelvű jelentkezési lappal és motivációs levéllel. Ebben kifejtettem, azért szeretnék részt venni a parlamentben, mert érdekel Magyarország sorsa, a politika, a történelem és diákkapcsolatok révén a nyelvtudásomat is szeretném fejleszteni.

– Mi volt a konkrét feladat?
– Bizottságokba osztottak minket és ennek megfelelő témában kellett felkészülni. Én a soros elnökséggel foglalkozó bizottságba kerültem. (Az Európai Tanács elnöki tisztjét félévente felváltva tölti be egy-egy tagország. Magyarországra 2011. januártól-júniusig vár leghamarabb ez a poszt). Ezzel kapcsolatosan kellett érveket felhozni, hogyan tudjuk ezt a pozíciót a javunkra fordítani. Jelenleg Magyarország, mint fiatal tagállam még viszonylag semlegesnek számít, nincs túl nagy beleszólása az ügyekbe. De ezt nemcsak az ország mérete határozza meg, erre példa Luxemburg, hanem a kivívott tisztelet. Erre is jó alkalom lehet a soros elnökség.

– Szerinted mennyire sikerült a bemutatkozó ülés?
– Jó véleménnyel voltak rólunk a külföldi megfigyelők. Úgy tűnik nőtt ezzel az esélyünk a valós munkára. Évente rendeznek majd magyar ülést, amire szeretnék ismét elmenni. És mindannyiunk célja a brüsszeli delegációba bekerülni.

– Politikai iránt érdeklődő ifjú vagy. Mi a véleményed a magyar helyzetről?
– Szerintem Mindkét nagy párt elveszítette a bizalmat, új pártra lenne szükség. Szigorúbb feltételek kellenének a képviselthez, diploma, valós nyelvtudás. A mentalitáson is ideje lenne változtatni. Ha valaki felvállal valamit azért felelősséggel is tartozik. Fel kellene hagyni a kifogások keresésével, a „csakazértis” vagy a „csakazértse” hozzáállással. Mert valamit valahol nagyon elrontottunk.

– Kiutat látsz ebből?
– Igen, ha a mai nemzedék magába száll és, nem az eddigi szisztémát követi, hanem új dolgokat kezd el. Akkor talán lesz kiút. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: