keresés a weboldalon

Jászolkönyv karácsonyra

Zalaegerszeg címer
Hírek

Jászolkönyv karácsonyra

2007 december 03 - hétfő
A Keresztury Dezső ÁMK Kisfaludy úti kiállítótermében került bemutatásra a tavaly megrendezett I. Zalai Betlehemi Jászol-kiállítás alkotásait bemutató kötet. A közel 70 fotóból álló Jászolkönyv – Zalai Betlehemek című albumot Török Károlyné, a Keresztury ÁMK művészeti szakreferense, népművelője szerkesztette, aki férjével együtt néprajzi tárgyak gyűjtésével foglalkozik.

Az összegyűlt anyagból évről évre kiváló népművészeti kiállításokat rendeznek az MMIK egykori épületében. A mostani Jászolkönyv is egy tavalyi sikeres kiállítás anyagát – egy Dunántúlon meghirdetett jászolkészítő pályázat remekeit – foglalja magába.

A pályázatra olyan sok alkotás érkezett, hogy úgy érezték, kár lenne veszni hagyni a gyűjteményt, így tizenegy önkormányzat, a zalaegerszegi Millecentenáriumi Közalapítvány, Kondákor Gyula plébános és számos magánszemély támogatásával életre hívták a kötetet.

A Zóka Gyula és Pers Lajos fotóiból álló többnyelvű albumot dr. Gyimesi Endre polgármester mutatta be, felelevenítve a betlehemezés és jászolkészítés hagyományait. Régen a közösségek életében központi szerepet töltött be ez a karácsonyhoz kötődő hagyomány. A polgármester biztos abban, hogy aki a kötetet forgatja, s a végére ér, jobb, toleránsabb, tisztább lelkű emberré válik.

A bemutató alkalmából dr. Borosán Gyula, az egykori MMIK volt igazgatója elevenítette fel a könyv születésének előzményeit. Két évvel ezelőtt egy nagy zalai hagyományfesztivál kapcsán vetődött fel a jászol-pályázat gondolata, s Török Károlyné azonnal a kezdeményezés élére állt.

A szerkesztő elmondta, hogy külön öröm számára, hogy egy olyan nehéz esztendőben sikerült az albumot megjelentetni, amelyik többnyire az intézményi átszervezésekről szólt. A színes, karácsonyi ajándéknak is kiváló albumban népi iparművészek, óvónők, pedagógusok és lelkes amatőrök alkotásai, jászlai szerepelnek. Ki tojásból, ki szalmából, fából, csuhéból készített betlehemet. A szervezők szeretnék ha a kezdeményezés folytatódna, s a második jászolkiállítás anyaga is megjelenhetne egy kötetben. (Zala-Lap Kft., P.P.)

Tartalom megosztása: