keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Irányváltás a teniszezőknél

Zalaegerszeg címer
Hírek

Irányváltás a teniszezőknél

2007 november 29 - csütörtök
A 2007-es évtől egyértelműen irányváltásra kényszerült a Forest ZTE Tenisz Klub. A vezetés úgy döntött, hogy nem indítja a női csapatot a Szuper Ligában, az utánpótlás-nevelés felé fordulnak. A lépést persze egyszerű lenne szakmai okokkal indokolni, de a változásnak van anyagi vetülete is. A klub pénzügyi forrásai ugyanis csökkentek. A tapasztalatokról dr. Sárváry Péter elnököt kérdeztük.

– Jelentős volt az irányváltás a klubnál. A versenytenisz csökkent, az utánpótlás-nevelés lépett előtérbe – hangoztatta az elnök. – A felnőtt mezőnyben egy versenyzőnk maradt, Kovács Krisztina megnyerte a vidékbajnokságot Zalaegerszegen. A teljes magyar élmezőnyt nézve 9. a ranglistán. Igaz, kölcsönben a balatonboglári csapatban szerepelt. Az utánpótlás területén jelentős változást eszközöltünk. Beindítottuk a mini-teniszt. Öt általános iskolában és két óvodában indult. Kezdetben mintegy 170 gyerekkel foglalkoztak az oktatási intézményekben a testnevelők. Közülük 26 gyermeket válogattunk ki. A folytatásban heti két alkalommal már a teniszcentrumunkba jártak edzésre, ahol már edzőink foglalkoztak velük. A szülők részéről is nagy támogatottságot éreztünk. A gyerekek további rostán estek át, november 1-től a legügyesebb 14-gyel foglalkozunk fedett pályán. A kiválasztást nem hagyjuk abba, újból indítjuk a programot az iskolákban, óvodákban. A rendszerrel egy folytonos utánpótlásbázist szeretnénk kialakítani. 

– Milyenek a tapasztalatok az utánpótlás-nevelésben?
– Előrelépésről számolhatok be, amit reméltünk is, hiszen Keller László személyében nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakembert szerződtettünk. A versenyzőink 5-30 helyet léptek előre a hazai korosztályos ranglistákon. A 20. helytől felfelé már nehéz az előrejutás. Itt ütközünk korlátokba. Nem tudjuk felvenni a versenyt a budapesti  lehetőségekkel, ahol napi két edzéssel készülnek a fiatalok. Ezt a küszöböt jó lenne átlépni, de ehhez anyagi források, létesítmények kellenének. A másik hátráltató tényező, hogy néhány sportolónknak nehéz edzőpartnert találni. Példaként Boronyák Bettinát említeném, aki gyakran fiúkkal edz, ami nem az igazi. A fiúknál is hasonló gondokkal küzdünk. Ezért arra ösztönözzük tehetségeinket, hogy minél több versenyen induljanak. Gondot  jelent, hogy 16 év felett már kevés a verseny. Ezt a problémát úgy igyekszünk orvosolni, hogy  a felnőttek között szerepeltetjük fiataljainkat.

– Ezért is adták kölcsönbe Keszthelyre az OB I-be a fiatalokat?
– A Balaton-partiak az OB I alsó ágán szerepeltek, a keszthelyiek megkeresésére 4 fiút kölcsönöztünk nekik. Igaz, a csapat valamennyi találkozóját elvesztette, de a játékosaink nyertek mérkőzéseket. A fiúk fejlődése szempontjából mindenképpen hasznos volt a keszthelyi kirándulás. Az együttes kiesett, de jeleztük a szövetség felé, ha lesz visszalépés, vállaljuk a szereplést, de az OB II-ben mindenképpen elindulunk. Természetesen az utánpótlás-vonalon is van lemorzsolódás, mivel edzőink olyan tempót diktálnak, amelyet nem mindenki tud felvenni, és tanulmányi okok miatt is távozott már tőlünk sportoló. Megemlíteném, hogy edzőink sikeres licencvizsgát tettek. Egy A-, egy B- és két C-licences tréner foglalkozik a fiatalokkal.

– Zalaegerszeg régióközpont is, itt mik a tapasztalatok?
– A Magyar Teniszszövetség elnöksége a legjobb régiónak ítélte a Zalaegerszeg központú nyugat-dunántúlit. Van egy terv, hogy a régiós válogatottak megmérkőznek egymással, sőt a környező országok (Ausztria, Szlovénia, Horvátország) tartományi válogatottjaival is. A régiók mesterversenyein sportolóink három győzelmet arattak, és több értékes helyezést értek el.

– Az anyagiak terén mi a helyzet, mi várható jövőre?
– Az önkormányzati támogatás, a szponzoraink, valamint a szülők segítségével sikerült olyan bázist teremtenünk, hogy pénzügyileg nem voltak problémáink. A jövőben is ezen hármasra támaszkodhatunk, remélem, sikerrel. A klubunkban szép számmal vannak amatőrök is, akik több csapattal szerepeltek a megyei bajnokságban. Számukra a tenisz a kikapcsolódást, az egészségmegőrzést jelenti. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: