keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Batthyány 12 arcképe

Zalaegerszeg címer
Hírek

Batthyány 12 arcképe

2007 november 26 - hétfő
„Újabb méltó kötettel szerzett Zalaegerszeg és a megye hírnevet a Batthyány-év rendezvényeinek sorában” – mondta dr. Gyimesi Endre polgármester a város dísztermében megrendezett könyvbemutatón.

A Zala Megyei Levéltár gondozásában, Molnár András történész, igazgató szerkesztésében egy új, hiánypótló album látott napvilágot gróf Batthyány Lajos életével kapcsolatban. A „Saját utamat jártam” című kötet példás összefogás eredményeként jelenhetett meg. A Batthyány-év eseményeit koordináló Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága másfél millió forinttal, az NKA Levéltári Kollégiuma és a város Millecentenáriumi Közalapítványa hatszáz-hatszázezer forinttal támogatta a könyv megjelenését. Az ötlet megtetszett az MTA elnökének, Vizi E. Szilveszternek is, így az Akadémia szintén beszállt a szponzorok sorába, félmillió forinttal támogatva a kezdeményezést. A kiadást támogatta mindezeken kívül a városi és a megyei közgyűlés is.

A polgármester szerint az album pótolja a meg nem valósult országos nagy Batthyány-kiállítást, hiszen a 300 fotóból álló könyv eddig még be nem mutatott dokumentumokkal emlékezik meg az első miniszterelnökről, illetve közvetlen környezetéről.

Molnár András 1992 óta foglalkozik Batthyányval és a korszakkal, így a kötetbe került dokumentumok hosszú kutatómunka eredményei. A húsz fejezetből álló album nemcsak magyarországi múzeumok, hanem külföldi – cseh, szlovén, osztrák – közgyűjtemények anyagát is tartalmazza. A borítóterv és az igényes fotók pedig Zóka Gyula munkáját dicsérik.

A könyvet részletesen bemutató dr. Németh József nyugalmazott múzeumigazgató, a Millecentenáriumi Közalapítvány elnöke elmondta, hogy első hallásra nem lelkesedett az újabb Batthyány-kötet megjelentetéséért. Mikor azonban megtudta, hogy olyan dokumentumokat, fotókat, szövegeket, térképeket tartalmaz majd az átfogó mű, melyek nagy része eddig még nem látott napvilágot, lelkes támogatója lett a könyvnek. Annál is inkább, mert komoly tudományos és kutatómunka áll a megjelenés hátterében. Csak az első miniszterelnökről 12 arckép van, ezenkívül két családfa-ábrázolás segít eligazodni a Batthyány família szerteágazó rendszerében. (Zala-Lap Kft., P.P., Z.A.)

Tartalom megosztása: