keresés a weboldalon

Eltűnik a különbség

Zalaegerszeg címer
Hírek

Eltűnik a különbség

2007 november 23 - péntek
„Európa következő 50 éve rajtad is múlik” mottóval 57 magyarországi településen rendeznek civil fórumokat és egyéb kapcsolódó rendezvényeket a Római Szerződések aláírásának 50. évfordulója alkalmából. Ezek a fórumok lehetőséget teremtenek a települések jövőjéről szóló lakossági beszélgetések megszervezésére.

Zalaegerszegen a múlt héten megrendezésre kerülő országos fórumon a schengeni egyezmény életbe lépésével kapcsolatos feladatok, az egyezmény hatásai az érintett országok egymás közti viszonyára volt a téma, melyről több előadás is elhangzott. Ugyancsak szó volt az uniós munkavállalás lehetőségeiről és korlátairól, valamint a rendőrség előtt álló feladatokról.

Az önkormányzat Széchenyi téri dísztermében dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntötte rendezvény résztvevőit. Emlékeztetett: Európa számára komoly jövőt jelent a „korlátok” lebontása, az uniós tagállamokkal közös magyarországi határok eltűnése. Mindenki számára öröm, hogy csatlakozik az ország a schengeni egyezményhez. Dr. Czukor József, a Magyar Köztársaság ljubljanai nagykövete arról szólt, milyen hatása lesz a schengeni egyezmény életbe lépésének a szlovén – magyar kapcsolatokra. Külön kiemelte Zalát, és a dunántúli régiót, mint fogalmazott, a térség újra egyesülhet, hiszen az elmúlt évtizedekben is szerves egységet alkottak. „Maribor közelebb van Zalaegerszeghez, mint a fővároshoz”- mondta a nagykövet.

Felhívta a figyelmet a gazdasági kapcsolatok fontosságára és továbbfejlesztésére. A horvát-magyar kapcsolatokról és Schengen hatásáról dr. Györkös Péter zágrábi nagykövet beszélt. Mint köztudott, a horvát határ külső schengeni határ lesz, ennek ellenére december 21-e után sem kell útlevél, változatlanul elegendő a személyi igazolvány a határon. (Zala-Lap Kft.; V.Zs., Z.A.)

Tartalom megosztása: