keresés a weboldalon

Országos díjnyertes ruhák

Zalaegerszeg címer
Hírek

Országos díjnyertes ruhák

2007 november 17 - szombat
Kiválóan szerepeltek az „Európai Uniós Ruhatervező” pályázaton a munkácsys tanulók. Az országos döntőbe jutott 10 kreáció közül négy a zalai lányok kreativitását dicséri. Hangsúlyozni kell ezt azért is, mert a többi döntőbe jutott ruhát divattervező iskola hallgatói készítették, míg a Munkácsyban bár tanítják, de nem a divattervezés a fő szakirány. Mindezt tetézi, hogy az első díjat is zalai lány söpörte be, Horváth Bernadett (oktatója Toplak Éva) és az általa megálmodott, saját kezűleg megvalósított öltözet egy neves divatlap címlapját is díszíti néhány héten belül.

A nyertes modelleket nemcsak Budapesten, hanem a Munkácsy iskola dísztermében tartott mini divatbemutatón is láthatták az érdeklődők. Így az első díjas, népi hagyományokat megjelenítő modern ruhát, Palotai Zsófia modern hétköznapi, Lánczi Renáta kisestélyi és Simon Ágnes nagyestélyi munkáját.

Hogy milyen lenne ezeknek a ruháknak a fogadtatása a hétköznapi életben, többek között erről kérdeztük az iskola üdvöskéjét.

– A fiatalok kevésbé fogékonyak a népi jellegű ruhákra. De azért a mai divatban is feltűnnek a kalocsai motívumok, talán ez egy kicsit közelebb hozza ezt az irányzatot. Én szívesen felvenném az általam tervezett ruhát, de nem az én méretemben készült – mondta Bernadett, aki egyébként elegáns vagy sportos öltözetet hord legszívesebben, kedvenc színeiben, rózsaszínben, kékben.

– A ruha övén látott hímzést is saját magad készítetted?
– Igen, szeretek hímezni. A minta kalocsai díszek alapján készült, de nem a hivatalos népi motívum.

– Mennyi idő alatt varrtad meg a ruhát?
– Hat nap alatt készült el a lovaglónadrág és a blúz, övvel és boleróval kiegészítve. Volt egy másik változata is a kreációnak, a nadrág helyett szoknyával, de végül ezt elvetettem. Illetve gondolkodtam egy másik témán is, amely az unió jelképrendszerét mutatta volna meg ruhában. De végül a modern magyaros ruha tervet küldtem be.

– Vannak egyéb munkáid is?
– Terveztem olyan ruhákat, melyek az emberi hangulatot fejezik ki, így a haragot, az irigységet, a bizonytalanságok, az álmodozást. De van kész tervem estélyi ruháról vagy éppen nyári utcai viseletről.

– A siker meghozta-e az étvágyadat ezen a téren?
– Márciusban lesznek legközelebb versenyek, arra is szeretnék benevezni – mondta a 19 éves lány, aki jövőre lesz végzős a technikusi képzésen, aztán még szeretne tovább tanulni ezen a vonalon.

A ruhaipari technikusok nem először szerepelnek szép eredménnyel jegyezte meg Baján Antal igazgató és Krajczár Béláné, a könnyűipari szak vezetője. Győrből, Dunaújvárosból is hoztak már el néhány díjat. Az iskola tervei között szerepel a rendelkezésre álló technika fejlesztése. Háromdimenziós tervezői szoftver beszerzése van folyamatban és állandóan figyelemmel kísérik a technikai újdonságokat. Jövőt látnak a ruhaiparban egyrészt, mert Nyugat-Európában erősen leépült szakma, másrészt neves nyugati divatcégek ma már Magyarországon is, ezen belül Zalaegerszegen készíttetik a kreációjukat. Modern tudású szakemberekre tehát van igény. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: