keresés a weboldalon

Százszorszépek zseblámpafényben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Százszorszépek zseblámpafényben

2007 november 07 - szerda
Őskori idolokból nyílt impozáns kiállítás az egervári várkastélyban, három megye – Győr- Moson- Sopron, Vas, Zala – önkormányzatainak és múzeumainak összefogásával. A „Százszorszépek” című tárlat az őskori Nyugat-Magyarország emberábrázolásaiba enged bepillantást.

Az elmúlt években számos nagyfelületű megelőző régészeti feltárás zajlott a régióban, a vasút-, autópálya- és elkerülő utak építésének köszönhetően, melynek során nagy mennyiségű lelet került elő. Az Egerváron kiállított őskori idolok ezekről a dunántúli lelőhelyekről, többek között Becsvölgyéről, Szentgyörgyvölgyről, Zalaszentbalázsról, Becsehelyről, valamint Sormásról Séről, Nagycenkről származnak.

A november 6-án megrendezésre került ünnepélyes kiállításmegnyitóra nemcsak a térségből, hanem az ország számos pontjáról, valamint Németországból, Horvátországból, Ausztriából, Szlovéniából és Szlovákiából is érkeztek szakemberek. A vendégeket mindenekelőtt dr. Vándor László, a házigazda Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője üdvözölte. Több szempontból is rendkívülinek nevezve a tárlatot: az egervári reneszánsz kastély falai sokmindent láttak már, de őskori leleteket nem, és még nem volt példa ehhez hasonló régiós összefogásra sem, egy régészeti tárlat kapcsán. Az igazgató megköszönte továbbá Egervár polgármesterének, Németh Józsefnek az együttműködését is, aki sokat segítet abban, hogy a település kastélyában bemutatásra kerülhet a páratlan anyag.

A régió szakmai kapcsolatait és a kiállítást méltatta a három megye önkormányzatának képviselete is. Győr- Moson- Sopron megye önkormányzatának nevében Varga Marianna, a művelődési osztály vezetője, Vas megye részéről Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke szólt. A zalai önkormányzatot, pedig Manninger Jenő közgyűlési elnök képviselte, hangsúlyozva az összefogásban és a komoly szakmai munkában rejlő lehetőségeket.

A tárlatot a berlini német régészeti intézet igazgatója, Prof. Dr. Svend Hansen, majd az MTA Régészeti Intézetének professzora, Dr. Kalicz Nándor nyitotta meg. Svend Hansen utalt rá, hogy bár a „Die Wunderschönen” német kifejezés nem fejezi ki olyan szépen a lényeget, mint a magyar „Százszorszépek”, az azért számukra is elsőre érződött, hogy valami olyan dologról van szó, amire oda kell figyelni. És nem csak az egészre, hanem a részletekre, az apró töredékekben rejlő szépségre is. Ebben segít a zseblámpa, a kiállítótérben ugyanis sötét van, csak néhány gyertya világít a tárlók sarkaiban. Ám mindenki maga döntheti el, hogy mely részletre akar még jobban rávilágítani.

Kalicz Nándor beszédében elárulta, hogy az „idol” kifejezés ugyan nem pontos, ám épp egyszerűsége miatt tökéletes összefoglaló elnevezése a kiállított tárgyaknak. A többségében női formák ugyanis nem mind bálványok, nem is játékszerek, hanem az őskori közösség szimbolikus tevékenységének beszédes alakjai. A mai embernek, pedig komoly művészeti alkotás.

A december 5-ig (minden nap 10-16 óráig) látogatható tárlatról, melyet Ilon Gábor, a Vas megyei múzeum régész-igazgatóhelyettese rendezett, összefoglaló katalógus is készült, mely a helyszínen megvásárolható. A „Százszorszépek” jövőre Kőszegre, Keszthelyre és Nagycenkre is ellátogatnak, őskori, misztikus időutazásra csábítva az érdeklődőket. (Zala-Lap Kft,. P.P., S.P)

Tartalom megosztása: