keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kinek kell fizetni?

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kinek kell fizetni?

2007 október 30 - kedd
Az utóbbi időben panaszok érkeztek Szűcsné Dóczi Zsuzsanna betegjogi képviselőhöz a gyermekfogászati ellátással kapcsolatban. Pontosabban a térítvényesség és az ingyenesség kérdésének tisztázatlansága miatt fordultak hozzá. Ezért a képviselő a közelmúltban szakmai egyeztető értekezletet hívott össze, az iskolafogászatok, a társadalombiztosítás, az ÁNTSZ és a népjóléti osztály megbízottjainak részvételével.

– Óvodáskortól kezdődően a gyerekek évente egyszer kötelező szűrővizsgálaton vesznek részt, az illetékes iskolafogászaton. A vizsgálat eredményét dokumentálják és kiskorú révén a szükséges beavatkozásokról tájékoztatják a szülőt, a törvényes képviselőt. Őt illeti meg a döntés, hogy engedélyezi-e a javasolt beavatkozást. Tapasztalat, hogy ez az egyénre szabott tájékoztatás nem mindig történik meg. 18 éves kor alatt, illetve 18 év után nappali középfokú oktatási intézményben tanuló diákként az alap- és szakellátás ingyenes. Így a fogmegtartó kezelések is, akár amalgám, akár esztétikai tömésről van szó, ide nem értve a technikai költségeket. A fehér tömések között is van tehát ingyenes és feláras is – tájékoztat Szűcsné Dóczi Zsuzsanna, utalva az egészségbiztosítóval kialakított azonos álláspontra ez utóbbi vitatott kérdésben.

– Ha a szülő él a szabad orvosválasztás jogával, mely az iskolafogászat esetében korlátozott (nem választhat másik iskolafogászatot, de másik fogorvost igen) és magánrendelésen végezteti el a szükséges beavatkozást, akkor az orvos által meghatározott tarifát köteles fizetni. De a tájékoztatás az ingyenes iskolafogászati ellátás, illetve a magánrendelés esetén is megilleti a beteget, kiskorú esetén a szülőt is és ez alapján dönthetnek a beavatkozás igénybevételéről. Hét éve vagyok betegjogi képviselő és sok panasz érkezett hozzám ez ügyben. Eltérő gyakorlat alakult ki a városban lévő kilenc iskolafogászaton a fenti ügyben. Ezért kezdeményeztem a megbeszélést, az egyezségre jutást.

A polgármesteri hivatal népjóléti osztályán Zimborás Béla osztályvezető-helyettes a kérdéshez kapcsolódva még elmondta, jelenleg nincs Zalaegerszegen társadalombiztosítás által támogatott fogszabályozási lehetőség. Az önkormányzat azonban jövedelemhatártól függő jogosultság esetén 80 százalékban támogatja egy készülék árát. Ezzel kapcsolatban évente négy alkalommal írnak ki pályázatot, amikor is számlával kell igazolni a felmerült költségeket, valamint a család jövedelemviszonyát. Bár így minden esetben térítéses az ellátás, viszont jó a rosszban, hogy bármely orvosnál igénybe vehető a szolgáltatás, nem csak egy kinevezett szakembernél. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: