keresés a weboldalon

A kultúra zászlóshajója

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kultúra zászlóshajója

2007 október 30 - kedd
Mintegy 250 produkció: klasszikusok, vígjátékok, musicalek és operettek országos hírű és saját nevelésű színészek tolmácsolásában. Az ifjúságnak beavató színház, a kicsiknek mesejátékok. Számos országos elismerés, köztük a legjobb társulat, a legjobb rendezés, a legjobb előadás díja. És természetesen megannyi felejthetetlen alakítás, maradandó élmény. Dióhéjban így foglalható össze a 25 évvel ezelőtt indult Hevesi Sándor Színház története.

Az első előadás évfordulóján rendezett ünnepségre meghívót kaptak a társulat jelenlegi és egykori tagjai, valamennyi munkatárs, az alapítók, a fenntartók, a támogatók, és természetesen a közönség. Mert nekik köszönhető, hogy 100 százalékos látogatottságnak örvend a zalaegerszegi színház, fogalmazott ünnepi beszédében Stefán Gábor igazgató, és elsőként a közönségnek mondott köszönetet.

Majd következtek az alapító és az örökös tagok. Megemlékezett Ruszt Józsefről, a Kossuth-díjas művészről, a zalaegerszegi teátrum alapítójáról, aki már nem ünnepelheti a társulattal a 25 éves évfordulót, Egervári Klára, Bereményi Géza és Boncz Barnabás pedig ajándékot vehettek át a direktortól. Ugyancsak ajándék várta a negyed évszázada színházunkban dolgozókat.

A közönség soraiból Iványi Ildikót szólította a mikrofonhoz az igazgató. Iványi Ildikó ugyanis egyike azoknak a színházbarátoknak, akik 25 éve rendszeres látogatói az intézménynek. Ő maga egyetlen előadást sem hagyott ki, így igazán hűen tudott mesélni arról, mit adott a teátrum közönségének az eltelt 25 év alatt. 

Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke Zalaegerszeg és Zala megye kultúrájának zászlóshajójaként aposztrofálta ünnepi beszédében a színházat, és arról biztosította a társulatot, hogy erejéhez mérten továbbra is támogatni fog az önkormányzat minden kezdeményezést.

Török Zoltán a kulturális bizottság elnöke Zalaegerszeg önkormányzatának nevében szólt. Megemlékezett a kezdetekről, majd kérte és egyben kijelentette, hogy szükség van a folytatásra.

Az ünnepi pillanatok részeként kiállítás nyílt Árendás József, a színház 25 éve hű grafikusának plakátjaiból, majd hivatalosan is kitárultak a teátrum kapui a közönség előtt. Betekinthettek az érdeklődők a kulisszák mögé. A munkatársak idegenvezetésével lemehettek a zenekari árokba, felmászhattak a zsinórpadlásra, vagy csak fényképeztették magukat a sokaknak világot jelentő deszkákon. Akadtak olyan vállalkozó szellemű fiatalok is, akik a repülés színpadi technikáját kipróbálva felülről csodálták a világot. Mások jelmezeket, parókákat próbáltak. Nem kellett hazamennie annak sem, aki megéhezett, megszomjazott. A jubileumi ünnepségen a színház művészei kínálták saját készítésű finomságaikat. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: