keresés a weboldalon

Hétvége Kuselben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hétvége Kuselben

2007 október 29 - hétfő
„A magyar-német barátság a hétvégén még egy fontos mérföldkővel erősödött. Ebben minden hozzászóló egyetértett, aki a vasárnap délelőtti városházi polgármesteri fogadáson szót kért. A fogadás apropója a Balaton közeli város küldöttségének érkezése volt. És az ünneplés oka: pontosan tíz éve annak, hogy a testvérvárosi kapcsolat dokumentumát hivatalosan is aláírták.

Harminc tagú küldöttség érkezett Zala megye fővárosából hosszú utazást követően Kuselbe, azért, hogy a Rajnavidék-Pfalz tartomány nyugati részében fekvő városkában egy hosszú hétvége keretében megünnepelje a kapcsolatok tízéves évfordulóját…” – e mondatokkal számolt be a Die Rheinpfalz helyi napilap a zalaegerszegi csoport érkezéséről.

A vendégeket Jochen Hartloff polgármester fogadta és kalauzolta a városban, bemutatva a legújabb városépítészeti remekeket. Elismerését fejezte ki azok iránt, akik a két város barátságát megalapozták, folyamatosan ápolják és bővítik. Segítségükkel számos új kapcsolat jött létre intézményekkel, hivatalokkal is. Dr. Gyimesi Endre polgármester, a delegáció vezetője külön kiemelte a Kusel-Zalaegerszeg Baráti Kör munkáját és elismerően szólt a testvérvárosi kapcsolat erősítésében résztvevőkről.

A zalaegerszegiek több téma iránt is érdeklődtek, így például az iránt, mennyire sikerül Németországban megoldani a fogyatékos emberek integrációját. A brückeni CAP élelmiszerboltban sok felvetésükre választ kaptak, ugyanis az „Életsegély Egyesület” irányítása alatt működő bolt munkatársai között több fogyatékos ember is dolgozik.

A Kusel-Zalaegerszeg barátság a 80-as évek közepére nyúlik vissza. A Népművészeti Nyári Egyetemre sokan érkeztek akkoriban a zalai megyeszékhelyre, többek között Uli Anders is, aki akkor a kuseli ifjúsági házban dolgozott. Hazautazását követően munkatársaival, többek között Harald Trautmannal közösen találták ki a diákcsere lehetőségét. A kapcsolatok egyébként személyessé is váltak az évek során és kiterjedtek más területekre is. Harald Trautmann az első diákcserék alkalmával ismerte meg későbbi feleségét, Végh Teréziát, aki kísérő tanárként vett részt a két város közös programjaiban. Azóta is boldog házasságban élnek, és három gyermeket nevelnek… (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: