keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Jelest kaptak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Jelest kaptak

2007 október 29 - hétfő
A közelmúltban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának Belső Ellenőrzési Osztálya vizsgálta a Zalaegerszeg és térsége csatornahálózatának fejlesztési munkálatait. Az ellenőrzés tapasztalatairól a városházán dr. Gyimesi Endre polgármester és Rigó Csaba, az önkormányzati társulás elnöke számolt be.

Megállapítást nyert, hogy az Európai Unió Kohéziós Alapja által társfinanszírozott projekt keretében tervszerűen, példamutatóan folynak a szennyvíz csatornahálózat rekonstrukciós és beruházási munkálatok, összehangolva az önkormányzat más közmű-és felszíni építés beruházásaival.

Dr. Gyimesi Endre szólt a 12 milliárd forintos költséggel készülő 42 települést érintő beruházás eddigi állomásairól. Mint fogalmazott, az ellenőrzés pozitív eredménnyel zárult, és ezt igazolja, hogy a tapasztalatok átadására is felkérték a projektben résztvevőket. A társulás a következő napokban immár a negyedik külföldi delegációt – most egy 15 fős boszniai küldöttséget – fogad, akik a beruházás bonyolításának a módszerét jönnek tanulmányozni Zalaegerszegre. A polgármester elmondta még: a zalaegerszegi belvárosi rekonstrukció keretében 2006. június és 2008. december 31. között mintegy 23 ponton folyik szennyvízvezeték- rekonstrukció, a városban 970 darab szennyvízakna fedlapot erősítenek meg. A zalaegerszegi szennyvíztisztító telep tervei elkészültek, a vízjogi engedély, rendelkezésre áll. Az építési kiviteli tervek is elkészültek, a konzorcium elkezdte a munkát. A befejezés végső határideje valamennyi regionális gyűjtő ágakon 2009. május 30. Ekkorra már működnie kell az egész rendszernek. A bekötések száma megközelíti a 5 ezret és 70 darab átemelő tartozik a rendszerhez. Mintegy 154 kilométer szennyvízvezeték hálózat kerül kiépítésre, a határidő végére.

Rigó Csaba a siker és elismerés titkáról szólva hozzátette: sok múlik azon, hogy kitűnő szakemberekkel dolgozhat együtt, folyamatos a konzultáció a kivitelezőkkel, a Mérnökkel, a munkában részt vevő partnerekkel, különösen a Zalavíz Zrt.-vel. Az országban szinte egyedülálló, hogy a projektre biztosított pénzügyi keretet  94 százalékban sikerült szerződésekkel lekötni. A fennmaradó 6% tartalékkeret Európai Bizottság által is elfogadható hatékony felhasználását készítik elő, mert az ideszánt utolsó eurót is szeretnék Brüsszeltől lehívni. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: