keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Új lehetőségek a főiskolán

Zalaegerszeg címer
Hírek

Új lehetőségek a főiskolán

2007 október 18 - csütörtök
A korábbi éveknek megfelelő számban jelentkeztek az idei évben is a pénzügyi és számviteli főiskolára: az összes jelentkező 1203 fő volt, ebből az első helyen háromszázan jelölték meg a zalaegerszegi intézetet.

Azonban olyan magas felvételi pontszámokat határoztak meg, hogy az állami támogatott formában finanszírozott hallgatók közül mindössze 91 jelentkező érte el a meghirdetett két alapszak alsó ponthatárait. Dr. Tóth József, a főiskola igazgatója szerint a kialakult helyzet rendkívül hátrányosan érintette a nem budapesti székhelyű intézményeket és különösen a vidéki főiskolákat.

Közel 120 fiatallal kevesebben kezdték el az első évfolyamot, mint azt a főiskola várta. Ezt szeretnék pótolni. A pénzügyi és számviteli főiskola szoros együttműködésben a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvánnyal és a város önkormányzatával új lehetőségeket kínál a helyi felsőoktatásba bekapcsolódni kívánó fiatalok számára.

Ennek első állomása, hogy a zalaegerszegi intézet képzéseibe februárban is be lehet majd kapcsolódni. A 2008 februárjában induló keresztképzésekre 2007. november 15-ig lehet jelentkezni. – Azokat a fiatalokat várjuk, akiket nem vettek fel, vagy nem is jelentkeztek a főiskolára. Jelentkezni lehet a nappali alapszakra, az alap távoktatásra és a felsőfokú szakképzésre. Az első kettő költségtérítéses (félévenként 130 ezer forint), a többinél van államilag támogatott szak is.

Azok a fiatalok, akik igénybe veszik a keresztféléves oktatást, nem kell várniuk tanulmányaik megkezdésével 2008 szeptemberéig, már februárban bekapcsolódhatnak a képzésbe. Ekkor csak azokkal a diákokkal kell versenyezniük – és nem körülbelül 130 ezerrel -, akik ebben az időszakban adják be a jelentkezési lapjukat.

Mindemellett az intézet szakemberei emelt szintű érettségire való felkészítő tanfolyamokat is fognak tartani matematikából, közgazdaságtanból és idegen nyelvekből a városi, megyei és megyén kívüli középiskolákban is, annak érdekében, hogy minél több továbbtanulni szándékozó fiatal tudjon megfelelő eredményű emelt szintű érettségi vizsgát tenni, és ezáltal elérni a magas szakmai színvonalhoz alkalmazkodó ponthatárokat – fogalmazott dr. Tóth József.

A főiskola kínálta lehetőségek részleteiről sajtótájékoztató keretében is beszámoltak, az intézet igazgatója mellett Balaicz Zoltán, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója, és Horváth László, a főiskola felvételi osztályának vezetője szólt a lehetőségekről.

A közalapítvány például a jelentkezők számára egy úgynevezett motiváló programot hirdet. Ez annyit jelent, hogy a legmagasabb pontszámmal bejutó hallgatók nagyobb összegű, egyszeri pénzügyi támogatást kapnak majd tanulmányaik elkezdéséhez. A távolabb lakó hallgatók pedig közlekedési hozzájárulásban részesülhetnek. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: