keresés a weboldalon

Sorban állnak az ágyakért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sorban állnak az ágyakért

2007 október 15 - hétfő
Tizenöt finanszírozott és 8 önköltséges ággyal várja az ápolásra szorulókat a zalaegerszegi kórház legifjabb osztálya. A szeptember eleje óta működő ápolási osztályt a múlt héten avatták fel ünnepélyes keretek között. Az új egység a pózvai telephelyen, a volt bőrgyógyászat helyén talált otthonra. A kialakítás mintegy 10 millió forintos költségét saját erejéből teremtette elő a kórház.

– Régi igény volt kórházunkban egy olyan osztály létrehozása, amely azokat a betegeket fogadja, akiknek állapota nem indokolja a folyamatos orvosi ellátást, átmenetileg azonban szükségük van megfelelő szakápolásra – beszélt az előzményekről avatóbeszédében dr. Csidei Irén főigazgató. – Struktúramódosítással sikerült helyet találnunk az új funkciónak. Teljes egészében újjávarázsoltuk a régi bőrgyógyászatot.

Az ápolási osztályon 2, illetve 4 ágyas kórtermekben fogadják a betegeket. Bekerülni előjegyzés alapján lehet. Elsőbbséget élveznek a kórház más osztályairól áthelyezésre váró, illetve az osztály ellátási területéhez tartozó, háziorvosi beutalóval érkező ápolásra szorulók. Kizárja a felvételt, ha a beteg folyamatosan orvosi ellátást igényel, ha fertőző, vagy aktív pszichiátriai betegsége van, ha daganatos betegségben szenved, illetve a bőr minden rétegét érintő szövetkárosodása, vagy súlyosabb akut, krónikus sebe van.

A betegek részére 24 órás ápolási felügyeletet és gondozást biztosítanak az ápolási osztályon. Heti egy alkalommal látogatja őket orvos, emellett rendszeres a gyógytorna, a masszázs, a pszichés gondozás, de léteznek egyénre szabott foglalkozások is. Mindezért a 15 egészségbiztosító által finanszírozott ágyon napi 400, míg a további 8 önköltséges ágyon napi 5600 forintot kell fizetni.

Szekér Tamás osztályvezető ápolótól megtudtuk, a mai napig 25 beteget ápoltak az osztályon. Valamennyien az OEP által támogatott szolgáltatást vették igénybe, a 8 önköltséges ágyra még nem volt jelentkező. Előjegyzésre 11-en várnak, ők is az egészségbiztosító által támogatott helyek valamelyikére szeretnének bejutni.

– Már most látjuk, hogy nagyobb az igény az ápolás iránt, mint amit ki tudunk elégíteni – fűzte hozzá dr. Csidei Irén. – A 15 OEP-finanszírozott ágyon maximum 90 napot tölthetnek a beutalóval érkező ápoltak, ám még így is sorban állás van. Éppen ezért pályázni kívánunk. A jövő évtől szeretnénk kiterjeszteni az egészségbiztosító támogatását a jelenleg még önköltséges formában működő 8 ágyra is.

Hogy milyen nagy igény van az ápolási osztály nyújtotta szolgáltatásra, azt Nagy Kálmán, a közgyűlés alelnöke számokkal is alátámasztotta az avatóünnepségen. Mint elmondta, Zalában az országos átlagnál erőteljesebb az elöregedés. Jelenleg a lakosság 20 százaléka 60 évesnél idősebb.    

Az ápolási osztály jelenlegi lakói láthatóan jól érzik magukat. Mint mondják, nagyon kedvesek velük a nővérek, ápolók. Sokat segítenek nekik a gyógyulás felé vezető úton. Németh Gyuláné például szeptember 1-je óta lakója az ápolási osztálynak. Egyedül él, és mivel önmagát ellátni nem képes, az orvosa javaslatára került a kórház legifjabb egységébe. A 90 nap letelte után lányához költözik, ő viseli majd gondját munkája mellett. (Zala-Lap Kft.,F. M.)

Tartalom megosztása: