keresés a weboldalon

Zala Györgyre emlékeztek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zala Györgyre emlékeztek

2007 október 05 - péntek
A történelmi Zala megye szülöttjének, (Mayer) Zala Györgynek az életét és jelentős munkáit idézték fel a szobrász emlékét méltón őrizni kívánók a Göcseji Múzeumban. A lokálpatrióta klub által szervezett ünnepi ülésen a közelmúltban alakult Zala György Emlékbizottság vezetősége – Dr. Gyimesi Endre polgármester, az emlékbizottság elnöke, Borbás György titkár, Horváth Ferenc, a lendvai nemzeti önkormányzat elnöke és Bognár Levente, Arad város polgármestere – díszvendégként vett részt.

A művész életében (1858-1937) ünnepelt és elismert volt, halála után mintha elfelejtette volna a művészettörténet, mondta bevezetőjében dr. Gyimesi Endre. Komoly adósságokat kell pótolni, hiszen „a millennium szobrásza” nevével évtizedekig alig találkozhattunk. Pedig nincs olyan hazánkba látogató turista, aki legalább az előbb említett művét ne csodálná meg a fővárosban. De ahogy a lendvai születésű szobrász alakja, úgy alkotásainak jelentős része sem kap kellő figyelmet.

Első jelentős műve Mária Magdolnát ábrázolja, mely a megyeszékhely főtemplomának védőszentje, a város címerének meghatározó alakja. Ezért is szeretné a város vezetése elérni, hogy a szobrász születésének 150. évfordulóján, jövőre Zalaegerszeg megkaphassa, a jelenleg a pécsi székesegyház alagsorában lévő alkotást. Egyébként a város egyetlen Zala György szoborral rendelkezik jelenleg, a Zrínyi gimnázium udvarán lévő Deák ábrázolással.

A bizottság örömmel nyugtázta, hogy a művész emlékének ápolására kiadott felhívására nemcsak zalai képzőművészek és muzeológusok jelezték segítő szándékukat, hanem a szülőföld és azon városok ahol Zala György életútjának állomásai vagy alkotásai találhatók, a szakma legjelesebbjei, országos intézmények vezetői. A jeles ügy, tudniillik a szobrász sírhelyének rendbetétele, tervbe vett budapesti kiállítás és az említett városokban megemlékezések, emlékülések miniszteri védnökséget is élveznek. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: