keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Offenzívában a könyvtárak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Offenzívában a könyvtárak

2007 október 01 - hétfő
Október 2-án kezdődik a Nagy OlvaShow, a Magyar Informatikai és Könyvtár Szövetség országos akciója, melynek célja az olvasás kultúrájának népszerűsítése.

Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, hogy a könyvtárak szövetsége már 1995 óta rendez úgynevezett könyvtári heteket „Könyvtárak összefogása a társadalomért” címmel, hiszen a statisztikák szerint a lakosságnak mindössze 20-22 százaléka rendszeres könyvtárhasználó, s 60 százalék évente egyetlen könyvet sem olvas el. Ezen szeretnének javítani célzott akciókkal, offenzívával. Október 2-12. között minden megyében számos program várja az érdeklődőket a városok és a községek könyvtáraiban.

Zalában a Deák Ferenc Könyvtár szervezésében tizenhárom településen, tizenöt helyszínen várják az olvasókat, mintegy 76 programmal. Tóth Judit igazgatóhelyettes, a Nagy OlvaShow megyei koordinátora kiemelte, hogy a tíznapos rendezvénysorozat eseményei tematikusak, a babáktól a nagyszülőkig különböző korosztályokat szeretnének megszólítani.

Külön érdekesség a babaolvasó, melyhez babaolvasójegy is jár. Ezzel a lehetőséggel a gyermeket váró, vagy kisgyermekes anyákat szeretnék a gyakoribb olvasásra, könyvtárhasználatra buzdítani. Remélik ugyanis, ha a szülő jár könyvtárba, akkor majd a gyermekekben is kialakul az olvasás iránti fogékonyság. Ez utóbbi program sikere érdekében a könyvtár felvette a kapcsolatot a védőnői hálózattal is.

alaegerszegen három helyszínen – a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban, a József Attila Városi Könyvtárban, az Apáczai ÁMK könyvtárában – várják előadásokkal, foglalkozásokkal, író-olvasó találkozókkal a különböző korosztályokat. Kiss Gábor a könyvtár további programjaival kapcsolatban elmondta, hogy készülnek a 2008-as reneszánsz évre. Egyrészt a gyermekek számára szerveznek történelmi vetélkedőt, a levéltárral közösen pedig konferenciára készülnek.

Mivel az utóbbi években azt tapasztalták, hogy a „távhasználat” már túllépi a könyvtár személyes használatát, ezért még tovább fejlesztik az informatikai rendszerüket és az erre irányuló oktatást. Októbertől a megyei könyvtár a skype-on is elérhető lesz a délutáni órákban. A deak.ferenc.megyei.konyvtar név alatt a csevegőprogramon is lehet ezentúl információkhoz jutni. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: