keresés a weboldalon

Megoldott a hulladékkezelés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megoldott a hulladékkezelés

2007 október 01 - hétfő
Ünnepélyes keretek között került sor Zalaegerszegen a hulladékkezelő központ és az ahhoz tartozó két hulladékgyűjtő udvar – avatójára. Ezzel egy időben kezdte meg működését a modernizált hulladékátrakó és komposztálómű, az új hulladékgyűjtő udvar Lentiben, a kibővített hulladékgyűjtő udvar Zalalövőn, valamint – az érintett térségben – 217 szelektív hulladékgyűjtő sziget. Az átadott beruházás összértéke meghaladta az ötmillió eurót, vagyis az 1,2 milliárd forintot.

Már 1995-ben elkezdődött az akkori városvezetés hulladékkezelési gondokra történő válaszkeresése – utalt dr. Gyimesi Endre polgármester a kezdetekre. – Előbb a hulladékdepónia, 2002-től pedig az újrahasznosítást, a szelektív hulladékgyűjtést középpontba állító hulladékkezelő központ megépítése volt a cél. Ez a cél most megvalósult. Azt a világot, melyet használatra kaptunk őseinktől, kötelességünk élhető körülményeket teremtve továbbadnunk unokáinknak – vélte a polgármester.

A Nyugat-Balaton és a Zala folyó térségének 281 települése a szilárd hulladék kezelésének korszerűsítését, az európai uniós felzárkóztatást tűzte ki célul: új hulladékkezelő központok létesítését, a már meglévők korszerűsítését, valamint a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését – három ütemben. A nagykanizsai térség projektjének megvalósítását most a zalaegerszegi követte, és hamarosan Zalabér térségében is megépülnek a szükséges létesítmények.

Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára irigylésre méltónak tartotta a térségi összefogást, hiszen az önkormányzati szerepvállalású környezetvédelmi beruházások között ez eddig a legnagyobb. Hozzátette: ez egyben kitűnő referencia a jövő beruházásaihoz.

A Vegyépszer Zrt. kivitelezésében végzett beruházássorozat 70 százalékát az Európai Unió Strukturális Felzárkóztatást Támogató Alapja (ISPA), 20 százalékát a magyar állam, 10 százalékát pedig az érintett önkormányzatok finanszírozzák. (Zala-Lap Kft., S. P.)

Tartalom megosztása: