keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szakember- és tapasztalatcsere

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szakember- és tapasztalatcsere

2007 szeptember 24 - hétfő
Együttműködési megállapodást kötött a Göcseji Múzeum és a zenicai Városi Múzeum. A boszniai település már régóta Zalaegerszeg testvérvárosa, szeptember elején pedig egy hivatalos delegáció meghívást kapott Zenica új múzeumának avatási ünnepségére.

A látogatás alkalmával a felek egy olyan megállapodást is előkészítettek, mely a továbbiakban lehetőséget biztosít a két közgyűjtemény közötti szakmai együttműködésre. Dr. Gyimesi Endre polgármester felkérésére a városi delegációt dr. Vándor László múzeumigazgató vezette.

Molnárné Raposa Irén, a Göcseji Múzeum PR osztályának vezetője, a delegáció tagja, kérdésünkre elmondta, hogy a két múzeum a jövőben lehetőséget biztosít egymás intézményeinek, s gyűjteményeinek megismerésére, továbbá szakemberek cseréjére. Ez évente 2-4 fő kiutazását illetve fogadását jelentené, körülbelül egyhetes időtartamban.

Az együttműködés történeti, régészeti, művészeti, néprajzi emlékek közös feltárására, megóvására és bemutatására vonatkozik. A „vendégek” részt vehetnek régészeti ásatásokon, konferenciákon, s közreműködhetnek kiállítások rendezésénél.

Az ötéves megállapodás jó alkalom arra is, hogy az intézmények tapasztalatot cseréljenek PR- és oktatási tevékenységekről, turistaforgalom szervezéséről, valamint a műtárgyak nyilvántartásáról, konzerválásáról, bemutatásáról.

Az osztályvezető utalt rá, hogy a két múzeum kutatási és érdeklődési területe nagyon hasonló, ezért is került sor a kapcsolatfelvételre. Ennek során egymás tudományos és ismeretterjesztő dolgozatait és „házon belüli” kiadványait is kicserélik majd.

A zenicai múzeum avatásán a zalaegerszegi delegációt képviselve Vándor László köszöntötte a megjelenteket, majd felolvasta Gyimesi Endre üdvözlő szavait, s átadta a város ajándékát: a zalaegerszegi kovács céh korsójának másolatát. Ezt követően került sor a két múzeum közötti együttműködés ünnepélyes aláírására. (Zala-Lap Kft., P. P.)

Tartalom megosztása: