keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Közlekedési korlátozások

Zalaegerszeg címer
Hírek

Közlekedési korlátozások

2007 szeptember 12 - szerda
A hét közepén induló munkálatok napról napra közelebb hozzák a zalaegerszegieket régi vágyuk megvalósulásához. Ha nem is lesz kifejezetten sétálóutca, a beruházás végeztével biztosan csendesebb és élhetőbb lesz a Kossuth utca mai formájánál. Mint arról lapunkban hírt adtunk, határidőre befejeződött a csatornarekonstrukció a Kossuth utca Berzsenyi és Petőfi utcák által határolt szakaszán. Az uniós forrásból megvalósított beruházást – akárcsak tavaly a Széchenyi téren – itt is a burkolat díszes helyreállítása követi. Zalaegerszeg önkormányzata 50 millió forintot áldoz a díszburkolat megépítésére, 40 millió forintba kerülnek az új díszkandeláberek, és megközelíti a 20 millió forintot a parkosítás. A rendelkezésre álló összeg sajnos csak a Berzsenyi és Kisfaludy utcák közötti szakasz megszépítésére elegendő.

– A Kisfaludy és a Petőfi utca közötti rész idén nem kap díszburkolatot. Annak anyagi forrásait nem tudja biztosítani az önkormányzat – tájékoztat Kámán István, a polgármesteri hivatal közlekedési és útépítési csoportvezetője.

– Ennek ellenére természetesen nem marad el az út helyreállítása a szóban forgó szakaszon. A csatornarekonstrukciót végrehajtó társaság feladata teljes szélességben új aszfaltburkolattal ellátni a Kossuth utca Kisfaludy és Petőfi utcák által határolt blokkját.

A postától a Dísz tér végéig húzódó részen a hét közepén indul a díszburkolat-építés. A közel 300 méter hosszú szakasz harmonizál majd a Széchenyi térrel. Az útburkolat lávaszürke, a parkolók sárgásbarna, míg a gyalogjárdák homokszínű térkőburkolatot kapnak. Az úttest jobb oldalán folytatódik a kerékpárút.

Az autók mindössze egy sávon, a pályaeltolások eredményeként kisebb-nagyobb kacskaringókkal közlekedhetnek a felújítást követően. Ezzel párhuzamosan csökken a parkolóhelyek száma is. A térkövezéssel egy időben cseréli a kivitelező a kandelábereket, majd zöld növényzettel, új bútorokkal teszik ízlésessé, élhetővé a Dísz tér környékét.

– A burkolatépítés kizárólag teljes útzár mellett bonyolítható le. Ezért szeptember közepétől október 30-ig teljes egészében lezárjuk az autóforgalom elől a Kossuth utca Berzsenyi utcától a Kisfaludy utcáig terjedő szakaszát – ismerteti a munkálatok elvégzéséhez nélkülözhetetlen forgalomelterelés alapelemeit Kramarics Géza, a polgármesteri hivatal műszaki főmunkatársa.

– A közlekedési nehézségekre már a Kazinczy téren felhívjuk az autósok figyelmét. Egy sávon lehet majd bekanyarodni a Kossuth utcára a nagytemplom előtt mindkét irányból. Azt javasoljuk a közlekedőknek, ha nem feltétlenül szükséges, már itt kerüljék el a Kossuth utcát, hiszen csak a postáig mehetnek.

A postánál a Berzsenyi utca irányába tereljük a forgalmat. A Csipkeház mögötti parkolón keresztül vissza lehet jutni ugyan a Kossuth utcára a Dísz tér mellett, mégsem javasoljuk ezt az útirányt, mert nagy valószínűséggel óriási dugók várhatók ezen a szakaszon. Elérhető lesz a Kossuth utca a Kisfaludy és a Petőfi utca felől is.

Fontos azonban tudni, hogy a Petőfi utca – a Kosztolányi út irányába – egészen a Csipkeház végéig egyirányúvá válik a munkálatok idejére, mert itt közlekednek majd a Kossuth utcára visszatérni kívánó autóbuszok. A Kosztolányi út felől csak a Csipkeház széléig lehet haladni. Onnan a házak mögött, majd a Dísz tér mellett vezet az út a Kossuth utcára.

– A buszok ezek szerint a Mártírok útján közlekednek a Kossuth utca átépítésének ideje alatt.

– Igen. A 8-as járatok mindvégig a Mártírok úton haladnak, nem térnek vissza a Kossuth utcára. A vasútállomásra tartó járatok viszont a Petőfi utcán visszakanyarodnak a főutcára. A buszok közlekedését megkönnyítendő egyirányúsítjuk a Petőfi utcát. De ezt a célt szolgálja az Ady utca Vörösmarty és Petőfi utca közötti szakaszának lezárása is. Nem lesz tehát egyszerű a belvárosban közlekedni – összegez Kramarics Géza.

– Mindenképpen arra kérjük az autósokat, hogy figyeljék a jelzőtáblákat! Az autóbusszal közlekedni vágyókat pedig a megállókban elhelyezett tájékoztatók igazítják útba. A Zala Volán Zrt. ígérete szerint a díszburkolat elkészültét követően csak azok a járataik közlekednek majd a Kossuth utcán, melyek ott megállóval rendelkeznek, vagy feltétlenül arra kell haladniuk.

Mindez a jelenlegi napi 400 busszal szemben mintegy 100-110-et jelentene novembertől. De „érdemes” lesz autóval is elkerülni a főutcát, a pályaeltolások, az egyetlen forgalmi sáv, illetve a megengedett 30 kilométer/órás maximális sebesség ugyanis nem teszi lehetővé a gyors közlekedést.

– Nagy valószínűséggel átrendeződik a forgalom a Kossuth utca átépítését követően. A főutcát elkerülő autósok döntő része a Mártírok útján közlekedik majd. Az átépítést engedélyező hatóság éppen ezért feltételül szabta, hogy 2008. szeptember 1-jéig meg kell történnie a Kazinczy téren a Mártírok útjára vezető felállósáv meghosszabbításának.

A Göcseji út-Köztársaság út-Mártírok útja találkozásnál pedig a csomópont átépítése a követelmény. Ennek határideje 2008. december 31. – számol be Kámán István. Hozzátette: a beruházások tervei rendelkezésünkre állnak, megvalósításukra jövő évben biztosít forrást az önkormányzat.

A helyi autóbuszjáratok – várhatóan 2007. szeptember 12-től – az alábbiak szerinti terelő útvonalon közlekednek: A vasútállomás irányába közlekedő járatok (pl.: „1”, „3”, „11”) a Mártírok u.-Petőfi u.-Kossuth u. útvonalon járnak. (Nem érintik a Széchenyi teret!

A „3” járat a Kazinczy téren áll meg!) A Kertváros irányába közlekedők (pl.: „8”, „8E”, „8C”) a Mártírok u.-Köztársaság u.-Göcseji u.-Kosztolányi u. útvonalon járnak. (Nem érintik a Széchenyi teret, gyógyszertárat, kórházat!

A „8E” járat ideiglenesen megáll az Önkiszolgáló étteremnél és a Kovács K. téren!) Az Ebergény, Bazita irányába közlekedők („26”, „30”) a Mártírok u.-Göcseji u. útvonalon járnak. (Nem érintik a Széchenyi teret, gyógyszertárat, kórházat!)

Az „5” és „9” jelzésű járatok a Széchenyi tér érintése nélkül érkeznek az autóbusz-állomásra, illetve a Kovács K. térre. A Mártírok útján a leánykollégiumnál, az Ady-iskolánál és a városi fürdőnél fel lehet szállni az autóbuszokra! (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: