keresés a weboldalon

Báboperákat is bemutatnak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Báboperákat is bemutatnak

2007 szeptember 04 - kedd
Átmeneti állapotában leledzik ma még az újjászervezett Griff Bábszínház. Az új igazgató június 23-án átvette kinevezését, és megtörtént a Hevesi Sándor Színházba történő integrálás is. Ám a bábszínház irodája, az előadóterem, valamint az oda vezető folyosó képe még csak most körvonalazódik.

Horváth Károly igazgató, és munkatársa, Pénzes Csaba „tárlatvezetése” izgalmas jövőt sejtet. A gyerekek már a lépcsőfordulóban mesevilágba csöppennek. A lépcső a tenger mélyéről, ficánkoló halak mellett vezeti a kicsiket Meseországba, ahonnan már csak egy lépés az előadóterem, a minden bizonnyal feledhetetlen bábelőadás helyszíne.

Az idei évad a korábbinál is színvonalasabb, zeneileg is meghatározó előadást tartogat a gyerekeknek. Legalábbis ezt ígéri az új igazgató, aki jól ismert zenei körökben.
Horváth Károly a zeneakadémia elvégzését követően 12 éven át Sepsiszentgyörgyön dolgozott a színháznál, majd a világot járta a Mákvirág együttessel. Dél-Amerikától Ausztráliáig számos országban megfordult, mígnem 1992-ben a színpadi zeneszerzés mellett kötelezte el magát. 2000-től a veszprémi Petőfi Színház zenei vezetőjeként dolgozott, két éve pedig városunk teátrumában látja el a zenei vezetői teendőket.

A zene mellett a gyermekszínház mindig is közel állt Horváth Károly szívéhez. Számos mesedarabhoz írt zenét (közülük a Pinokkiót láthatja idén a nagyérdemű). Élete első igazán megrázó színházi élménye pedig bábelőadás volt, a János vitéz.
– Régi álmom vált valóra a Griff Bábszínház igazgatói posztjának elnyerésével. Azt szeretném, ha a mi bábszínházunk sokkal zenésebb lenne, mint a többi. Zenés bábelőadásokat, bábmusicaleket kínálunk a gyerekeknek – beszél elképzeléseiről Horváth Károly. – Kisebb báboperák bemutatása is szerepel a terveink között. Bemutatóinkat elsősorban gyerekeknek szánjuk. Kétéves kortól várjuk a kicsiket. Más-más stílusú előadást készítünk az igazán kicsiknek, az óvodásoknak és az iskolásoknak. Míg a nagyobb gyerekek már a történetre koncentrálnak, addig a kicsiket inkább a színek, hangok, zenék fogják meg a színházban.

– Szeretnénk elkerülni a provincialitást, a régió vezető bábszínháza kívánunk lenni – fűzi hozzá Pénzes Csaba. – Kőszínházunk hamarosan tagja lesz az Európai Színházi Uniónak, ami minden bizonnyal bennünket is pozitívan érint majd. Ami pedig a bábszínház a teátrum épületébe költöztetését illeti! Feltétlenül kihasználjuk a „közös” élet minden előnyét. Ezek közül a legfontosabb, hogy a bábszínházba érkező gyerekek már egészen fiatalon megismerik a nagyszínház atmoszféráját.
Önállóságunkat egyébként teljes mértékben megtartottuk, csupán gazdasági téren történt összevonás költségtakarékossági céllal – szögezi le a bábszínház munkatársa.

A bábszínházi évad október első napjaiban indul. Az olvasópróbák már a héten elkezdődnek. Elsőként Wilhelm Hauff – Zalán Tibor: A gólyakalifa című darabja szórakoztatja majd a gyerekeket.

A nagy német romantikus meseíró történetében Haszidot, a fiatal kalifát lépre csalja egy gonosz varázsló, akinek titkos szerétől nagyvezérével együtt gólyává változik. Szerencsétlenségükre elfelejtik a varázsszót, amely visszaváltoztatná őket emberré, így gólyaként élnek tovább. A kailfa helyét a trónon az ármánykodó varázsló foglalja el. Hogy vissza tud-e változni a kalifa emberré, vissza tudja-e szerezni Bagdad trónját? Ezekre, és még sok más kérdésre kap választ a nagyérdemű a Székely Andrea rendezte előadásból. 
A Griff Bábszínház következő bemutatója a Katona József drámaíró pályázat nyertes darabja lesz, Zalán Tibor: Franciska a kék hold völgyében, dán mesejáték. Ezt követi februárban Tarbay Ede: Foltos, a torkos zsiráf című darabja, amely folytatása az elmúlt évad sikeres meséjének, a Fülenagy, a kíváncsi kiselefántnak. Az egzotikus környezetben játszódó afrikai mese arról szól, miként kergeti őrületbe környezetét a torkos zsiráf. Az évadot egy ősbemutatóval búcsúztatja a bábszínház. Csetényi Anikó és Presser Gábor szerzeményével, A piros váza titkával.

– A négy bemutató mellett tervezünk egy zalai népszokásokból összeállított karácsonyi műsort, melynek megvalósítása anyagiak függvénye – árulja el az igazgató. – És ha minden jól megy, már jövő tavasszal láthatja a közönség bábmusicalünket, a Ludas Matyit, ami egyébként a 2008/2009-es évad kiemelkedő produkciója lesz.

A megszokottól eltérően, az idei évadban szombatonként 10 óra 30 perckor tartja bemutató előadásait a Griff Bábszínház, ezzel is igazodni kíván az új vezetés a családok időbeosztásához. Hétköznapokon 10 és 14 órakor várja a gyerekeket a zalaegerszegi társulat. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: