keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kötelező angolleckék

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kötelező angolleckék

2007 augusztus 27 - hétfő
A színházigazgató reméli, hogy az idei évadban zajló munka legalább olyan jó minőségű lesz, mint a színpad padlója, amit a nyáron cseréltek ki.

A Hevesi Sándor Színház évadnyitó társulati ülésén Stefán Gábor beszámolt az elmúlt hónapokban végzett átalakításokról és változásokról. Új arculatot kapott a színházjegy, s ezentúl bankkártyával is lehet majd fizetni. A Házi Színpadot birtokba vette a „társbérlő” Bábszínház, így emiatt is sor került néhány átszervezésre.

A 2007/2008-as évadban öt produkció kerül a színpadra. Az első premier október 5-én lesz, Shakespeare III. Richárd című drámáját állítja színpadra Bagó Bertalan. Novembertől a Valahol Európában (Dés-Nemes-Bőhm-Korcsmáros-Horvát; rendező Kelemen József), decembertől az Utas és holdvilág (Forgách András-Szerb Antal; rendező Cserhalmi György), a jövő év elejétől pedig a Tranzit (Tasnádi István zenés színműve; rendező Bagó Bertalan) és a Mária főhadnagy nagyoperett (Huszka Jenő-Szilágyi László) kerül színre.

A Koldusopera (Weill-Brecht) és a Gézagyerek (Háy János) továbbra is műsoron marad, bár a Házi Színpad funkcióváltása miatt még új helyet keresnek a bemutatóknak.

A társulati ülésen új tagokat is köszöntöttek: Kovács Judit, Foki Veronika, Nagy Péter, Horváth Illés, Vizlendvai Zsolt színészként, Végvári Katalin rendezőasszisztensként, Horváth Zoltán ügyelőként, Máriáss Zsolt zongorista korrepetitorként, Mészáros Kriszta pedig énektanárként gazdagítja majd a csapat munkáját.

A színházigazgató szólt a nemzetközi kapcsolatokról is. A barcelonai Lluir Színházzal közös uniós pályázatot nyújtottak be, mely ha sikeres lesz, 2008-ban két vendégjáték, hét tudományos konferencia, valamint workshopok gazdagítják a két színház mindennapjait. A közelmúltban Zalaegerszegre látogatott a Portói Nemzeti Színház igazgatója, aki jelenleg a portugál kulturális tárca vezetője. A tárgyalások eredményeképpen egy három évre szóló megállapodás született, melynek keretében a Koldusopera, a Tranzit és a III. Richárd is Portóba utazna. A gazdagodó külkapcsolatok miatt a társulat tagjainak kötelező lesz az idén angolul tanulni.

Néhány hónap múlva hivatalosan is bejelentik, hogy a Hevesi Sándor Színház az Európai Színházi Unió tagja lesz. Ennek nem mindenki örül majd, s lesznek kritikák is – fogalmazott a társulati ülésen részt vevő dr. Gyimesi Endre polgármester. Mint ismert, az európai színházi közösségnek csak egyetlen magyarországi tagja lehet, s így a Katona József Színház kiesik. A zalai színház értékét növeli az is, hogy milyen az intézmény egyéb kulturális kisugárzása, s e téren jól vizsgázott a társulat. Elég, ha csak a Kvártélyház nyári programjaira gondolunk – zárta köszöntőjét a polgármester.

Gyutai Csaba alpolgármester szintén megköszönte azt a csapatmunkát, melyet a színház munkatársai a Kvártélyház létrehozása körül végeztek. Külön kiemelve Tompagábor Kornélt, aki művészeti vezetőként is és rendezőként is komoly feladatot vállalt az új nyári színház megalapításánál. Az alpolgármester reméli azt is, hogy a jövőben a Bábszínház még tovább emeli majd a teátrum kulturális szerepét.

Bagó Bertalan művészeti vezető a kollégákat arra buzdította, hogy emelt fővel, s ne megfelelési kényszerrel induljanak az európai bemutatókra. Európa ugyanis itt van, nem kell nekünk már „oda” menni. A lényeg, hogy legyünk büszkék saját értékeinkre, mindig önmagunkat adjuk, mert attól leszünk egyediek és más országok számára érdekesek.

A Hevesi Sándor Színház idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját. A társulati ülésen számos kolléga kapott oklevelet, azok közül, akik öt, tíz, tizenöt, húsz vagy huszonöt éve dolgoznak a teátrum falai között. Utóbbiak közül nagy lelkesedéssel köszöntötték többek között Egervári Klára színművészt, Boncz Barnabás színházi titkárt és Nagy Ferencet, a szervezési osztály vezetőjét. (Zala-Lap Kft., P.P.)

Tartalom megosztása: