keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Tizenöt éves az Ispita Alapítvány

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tizenöt éves az Ispita Alapítvány

2007 július 24 - kedd
– A mai viszonyok között ritka, hogy egy kórház örömhírről számol be. A Zala Megyei Kórháznak is vannak gondjai, ám nem szabhatnak gátat ezek a fejlődési irányok meghatározásának. Az intézmény számára a legnagyobb segítséget évek óta az Ispita Ala-pítvány jelenti – fogalmazott dr. Csidei Irén főigazgató a fennállá-sának 15 éves évfordulóját ünneplő Ispita Alapítvány sajtótájé-koztatóján.

Kiemelte, hogy az 1998 óta kiemelten közhasznú szervezetként működő Ispita mára szinte eggyé vált a kórházzal. Aligha akad olyan osztály, melynek ne adományozott volna eszközt, műszert az alapítvány, vagy ne tett volna az ott dolgozók továbbképzéséért.

Az Ispita Alapítvány segítsége nélkül rendkívül nehéz helyzetben lenne a zalaegerszegi kórház, hangsúlyozta a főigazgató hozzátéve, hogy jelenlegi finanszírozásuk a működésre sem elegendő. Az idei évben egy fillért sem képes fejlesztésre elkülöníteni az intézmény.

Az alapítvány fontosságát bizonyítják az elmúlt 15 év számai is. Mint azt dr. Szilvás Rudolftól, a kuratórium elnökétől megtudtuk, 936 millió forintot meghaladó bevételből gazdálkodott a szervezet. Bevételeik döntő hányadát (662 millió) az alapítványt támogató vállalatoknak és magánszemélyeknek köszönhetik. Az önkormányzattól 135 millió forintot kaptak az eltelt 15 év során.

Költségvetési forrásokból közel 4 millió forintot tudhattak magukénak. Személyi jövedelemadó felajánlásokból mintegy 30 millió forintot gyűjtöttek, a Koraszülött Mentő Közalapítvány pedig 105 millió forinttal segítette a zalai és régióbeli kis csöppségek jobb ellátását.

Külföldi adományokat sem nélkülözött a kórház az Ispita közbenjárásának köszönhetően. A Máltai Lovagok Németországi Munkaközössége jóvoltából kórházi ágyak és ápolástechnikai eszközök érkeztek a krónikus osztályra. Ugyancsak ez az osztály részesült a Német Magyar Baráti Társaság két és félmillió forint értékű bútoradományában, de hasonló összegben érkezett segítség a grazi kórháztól is.

Az alapítvány részére felajánlott személyi jövedelemadó 1 százalékából számtalan nagy értékű, a betegellátást jelentősen javító berendezéshez jutott az intézmény. Megtalálható ezek között fizioterápiás készülék, lélegeztető gép, a radiológia két darab spirál CT-t kapott az eltelt 15 év során, de futotta a felajánlásokból kutató mikroszkópra, műtéti feltáró készülékre, gyógyszeradagolóra, ultrahang berendezésre, és vértisztító készülékre is, sorolja a kuratóriumi elnök.

Az eszközbeszerzések idén tovább folytatódtak. Az év első felében 12 millió 772 ezer forintot hasznosítottak ily módon. Az urológiai szakrendelő ultrahang készüléket kapott, az intenzív osztályt egy hordozható defibrillátorral gazdagította az alapítvány, az onkológiára tíz darab infúziós pumpa, míg a kardiológiára egy speciális betegszállító kocsi került.

Jelen pillanatban számítógépes rendszer beszerzéséhez kéri a segítséget az Ispita, hangzott el a sajtótájékoztatón. A korszerű eszköznek a genetikai laboratórium venné nagy hasznát. Napjainkban egy régi, szakmailag elavult, gyakran meghibásodó készüléken végzik Zalaegerszegen a kromoszóma vizsgálatokat. A számítógépes feldolgozó programot is tartalmazó berendezés gyors és pontos eredményt szolgáltatna. Beszerzése közel 5 millió forintba kerül.

Az eszközbeszerzéseken túl nagy hangsúlyt fektet az alapítvány az orvosok és egészségügyi szakdolgozók szakmai továbbképzésére. Napjainkig 1325-en vettek részt különféle kurzusokon. Százhoz közelít emellett rendezvényeik, konferenciáik száma.

Dr. Szilvás Rudolf büszkén szólt a koraszülöttek szállításáról is, melyet négy éve végez az Ispita. A rendelkezésre álló speciális mentőautóval közel 700 – városi kórházakban született – csecsemőt juttattak el a kitűnően felszerelt zalaegerszegi és a szombathelyi koraszülött intenzív centrumába. (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: