keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Összművészeti programok a fesztiválon

Zalaegerszeg címer
Hírek

Összművészeti programok a fesztiválon

2007 június 06 - szerda
„Lármás képek szélcsendben” címmel nyílik inter- és multimédia-kiállítás június 14-16. között a Color Arts Fesztivál keretében.

A fiatal képzőművészek tárlatát koordináló Monok Balázs kérdésünkre elmondta, hogy a régi irodaépület üres terében egy szabad asszociációs, improvizált anyag lesz látható, ami fiatalos és nyitott gondolkodásra reflektál. „A koncepció, mint ahogy azt a cím is sugallja, a Zalaegerszegen mostanság éledező képzőművészeti életet kívánja erősíteni.” A munkák éppúgy magukba foglalják az intermedialitást, mint a klasszikus irányvonalat. „Képekről van szó, melyek esetenként éppen úgy lógnak a falon, mint máskor, ám most egy kísérletet tesznek arra, hogy megszólaljanak. Ehhez hívjuk segítségül a média modern eszközeit.” Mivel a Dunántúl nagyobb városainak (Pécsnek, Kaposvárnak, Győrnek, Szombathelynek) már régóta megvan az évenként megrendezésre kerülő művészeti eseménye, a fiatal képzőművészek remélik, hogy Zalaegerszegnek is sikerül a „Color Arts-ot” meghonosítani.

A fesztiválon számos más érdekes és egyedülálló kulturális program is várja majd a látogatókat. Kialakításra kerül a „Colorosok szobája”, mely a gyár elmúlt 50 évét kívánja bemutatni.

Virágné Móga Julianna igazgató elárulta, hogy a „retro-szobába” bekerülnek az előd Kötött- és Kézműipari Vállalat okiratai. A gyár meghatározó munkaadója volt nemcsak a városnak, hanem a megyének is. Bár a cég jelenlegi létszáma csak töredéke a nyolcvanas évek csúcslétszámának, a tevékenységet, s a termékeket ma is sok hazai és külföldi partner elismeri és keresi. „A termékskála óriási átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedekben: volt cipészrészleg, s Lovásziban még a hatvanas-hetvenes években esernyőt is gyártottak az asszonyok”. Egerszegen ezekben az években főleg munkavédelmi termékeket: lángálló kesztyűt és kötényt készítettek. A kiállításon fotók segítségével igyekeznek majd „rekonstruálni” a múltat.

A fesztivál összművészeti jellegét mi sem bizonyítja majd jobban, mint a Kámzsacrew társulat produkciója. A csapat 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy különböző kifejezési formák találkozási pontja lehessen. Egy-egy fellépés alkalmával a festményekkel, kollázsokkal, plasztikákkal párhuzamosan, a tánc, a ruha, a zene és a vetítés is helyet kap. A tagok elmondták, hogy a mostani megmozduláson a csapat egy mozgóképlátvánnyal kiegészített rádzsasztáni táncelőadással, valamint egy divatbemutatóval képviselteti magát. Ehhez nyújt segítséget a Sound Park Music, akik a megfelelő zenei világot társítják a látványhoz. Ülőalkalmatosságként pedig a Crew által tervezett térinstallációk szolgálnak.

A fesztivál programjairól részletes leírás olvasható a www.colorarts.fesztival.hu oldalon. Ingyenes programfüzetek pedig a Keresztury-könyvesboltban és a Civil Házban kaphatók.

Tartalom megosztása: