keresés a weboldalon

Ráéreztek a kerámiákra

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ráéreztek a kerámiákra

2007 június 05 - kedd
Tízéves Zalaegerszeg és Marosvásárhely testvérvárosi kapcsolata, amely mára az az élet számos területén érezhető. Kiváló az együttműködés például a két város művészei, tűzoltói, levéltári kutatói és sportolói között.

Az összefonódások nagyban köszönhetők a négyéves születésnapját ünneplő Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság Egyesületnek. A civil szerveződés 19 fővel alakult meg 2003 júniusában, s jelen pillanatban közel 100 főt számlálnak. Legutóbb pünkösdkor járt szervezésükben 90 fős zalaegerszegi delegáció Marosvásárhelyen. Élményeikről dr. Hóbor Erzsébet, a baráti társaság elnöke számolt be lapunknak.

– Mostani látogatásunk apropóját Németh János nagyszerű keramikusművészünk kiállítása adta. Marosvásárhely az erdélyi kultúra fellegvára, ezért is volt különösen megtisztelő a meghívásuk. Bernády György, egykori marosvásárhelyi polgármester házában rendezték be a Munkácsy-díjas alkotó első önálló marosvásárhelyi tárlatát – idézi a kirándulás történéseit dr. Hóbor Erzsébet. – Három teljes napot töltöttünk egyébként Erdélyben. Az első napon megismerkedtünk Marosvásárhely nevezetességeivel, köztük a Városházával, a Rózsák terével, a Keresztelő Szent János-templommal és az Egyháztörténeti Múzeummal. Koszorút helyeztünk el Rákóczi Ferenc szobránál. A kiállításmegnyitóra is ezen a napon került sor a már említett Bernády-házban.

Többször kérték már a baráti társaság tagjai azt is, hogy egyszer látogassunk el közösen a csíksomlyói búcsúra, ami egyfajta zarándokhelyévé vált mára a magyaroknak. A kérésnek eleget téve, természetesen részt vettünk a búcsún. Nem kis fáradtság árán – a magyar lobogóval és a város zászlajával a kezünkben – felvonultunk a domb tetejére. Onnan hallgattuk a szentmisét több százezer másik hívő társaságában. Hazánkból, de Zalaegerszegről is, rengetegen érkeztek Csíksomlyóra. Ott telt tehát a második napunk, majd Marosvásárhelyre visszatérvén este operettgálán vettünk részt a Kultúrpalota nagytermében. A Hevesi Sándor Színház művészei adtak műsort a színvonalas esten.
Az utolsó napon Segesváron jártunk, és megkoszorúztuk Petőfi Sándor emlékművét. Majd este az V. jubileumi MA-ZA-bálon vigadhatott a társaság.
Németh János Munkácsy-díjas érdemes művész negyven alkotását költöztette egy hónapra Marosvásárhelyre. Mint arról több résztvevő is beszámolt, a jellegzetes művek első pillantásra elkápráztatták a helybelieket.

– Igyekeztem úgy válogatni, hogy keresztmetszetet adjak a marosvásárhelyi közönségnek eddigi munkásságomból. Ennek megfelelően domborművek, térplasztikák, falitálak és agyagszobrok egyaránt díszítik a Bernády-ház kiállítótermeit. Vittem alkotásokat az Emberpár sorozatomból: megmutatkoznak munkáimban a magyar arcok, karakterek. Úgy érzem, az általam ábrázoltak közvetlenül kapcsolódnak a székely emberek jelleméhez, lelkéhez – osztja meg benyomásait az olvasókkal Németh János. – Szobraim az első pillanattól megszólították az ottaniakat. Ez a legnagyobb ajándék számomra, melyet soha, sehol nem éreztem ilyen hirtelen. Mindenki ráérzett a szobrok lelkivilágára.
Németh János alkotásait június 13-áig csodálhatják az érdeklődők Marosvásárhelyen. A tervek szerint Erdély más városaiban is megtekinthetők lesznek majd a Munkácsy-díjas érdemes művész domborművei, szobrai, térplasztikái. (Zala-Lap Kft., B. E.)

Tartalom megosztása: