keresés a weboldalon

Egy év, négy emléktábla

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egy év, négy emléktábla

2007 június 05 - kedd
A Millecentenáriumi Közalapítvány tavaly kezdeményezte, hogy minden évben négy emléktábla kerüljön elhelyezésre a
város különböző utcáiban. Hogy hol, miért és kiknek az emlékére?
Dr. Németh József nyugalmazott múzeumigazgató, a közalapítvány kuratóriumának elnöke kérdésünkre elmondta, hogy főleg olyan utcákat választottak s választanak majd a jövőben is, melyeknek egerszegi születésű névadója van, mára azonban már kevesen tudják, hogy pontosan kikről is van szó.

Így került 2006 tavaszán emléktábla a Czobor Mátyás, Botfy Lajos, Bíró Márton és Vörösmarty utcákba, idén pedig, a Jákum Ferenc, Rákóczi Ferenc, Novák Mihály utcákba, és az Iskola közbe. Nem mindig sikerült azonban olyan épületet találni, ami alkalmas volt a táblák elhelyezésére. Ilyenkor valamelyik sarokházra került ki a műalkotás. Az andráshidai Novák utca esetében pedig csak a párhuzamos utcában, az iskola falán találtak helyet. Ami nem probléma, hiszen Novák Mihály maga is tanító volt, s ő írt a szabadságharcról krónikát is először.

A táblákat a tájékoztató szövegen túl vagy portrék díszítik, vagy egy-egy illusztráció arról a kiemelkedő tevékenységről, amiben a névadó jeleskedett. Az Iskola köz esetében ez természetes is. Jákum Ferenc táblájánál viszont arckép helyett a szegény gyermekeket támogató lakatosmester tevékenysége került megformálásra. A Millecentenáriumi Közalapítvány három szobrászművészt – Béres Jánost, Farkas Ferencet és Szabolcs Pétert – kért fel a munkák elvégzésére.

Németh József elmondta, hogy az emléktáblák – melyeket minden évben a város napjához közeli időpontban állítanak fel -, nemcsak tájékoztató és múltidéző jellegűek, hanem igazi műalkotások is, amik sokáig díszei lesznek a középületeknek. (Zala-Lap Kft., P.P.)

Tartalom megosztása: